“Долар по 32, пенсія зросте на 232 гривні, а податки…”: Що чекає на українців уже найближчим часом

В Україні вже через 2 роки долар буде продаватися приблизно по 32 грн. До цього моменту мінімальна пенсія зросте до 1 856 грн, а темпи зростання цін сповільняться до 5,6% в рік. Різко дорожчатимуть цигарки і алкоголь – акцизи уряд планує підвищувати до тих пір, поки вони не дійдуть до рівня ЄС. Такі прогнози закладені в проекті бюджетної резолюції, яку уряд днями зареєструвало в Раді.

 

Вивчив документ і розібрався, як, згідно з прогнозами, може змінитися життя українців в найближчі кілька років.

Більшість міжнародних партнерів, та й сам прем’єр впевнені: українська економіка повинна зростати темпами вище 5% ВВП на рік. В такому випадку можна поступово скоротити боргове навантаження на бюджет і припинити програму кредитування з МВФ. У проекті бюджетної резолюції Кабмін зробив досить сміливий прогноз.



За їхніми оцінками в 2021-му ВВП України виросте на 6,3%.

З огляду на те, що останні кілька років темпи зростання були практично в два рази нижче, зараз такий прогноз може здатися занадто позитивним. Однак наступні кілька років можуть виявитися сприятливими для світової економіки, а загальне зростання торкнеться і України. Для прикладу, згідно зі звітом МВФ World Economic Outlook, в середньому економіки країн з ринками, що розвиваються в цьому році збільшиться на 4,9%, в 2019-м – 5,1%. Один з лідерів за темпами зростання – Індія (7,4% в цьому році і 7,8% – в наступному). Українська економіка, за оцінками Фонду, в наступному році додасть 3,3%. Кабмін очікує зростання в 3,6%.

Ще один важливий орієнтир – уповільнення інфляції. Через швидкий ріст цін українські банки не можуть значно знизити ставки за кредитами, а гривневі заощадження знецінюються. Також висока інфляція може перешкодити запуску накопичувальних пенсій, які заплановані вже на наступний рік. Внески будуть в гривнях, і якщо, як і в попередні кілька років, інфляція переступить позначку в 10%, є ризик, що Фонди не зможуть не те щоб примножити, а навіть зберегти заощадження.
Згідно з проектом бюджетної резолюції, в наступному році інфляція буде на рівні 6,5%, в 2020-м – 6%, а в 2021-м – 5,6%. Для порівняння, мінімальна пенсія за цей же період має зрости з 1624 до 1856 грн. Таке зростання дозволить не тільки компенсувати інфляцію, але і збільшити рівень добробуту українців. Нагадаємо, раніше OBOZREVATEL докладно писав про те, як будуть рости зарплати і прожитковий мінімум в найближчі кілька років.

Є й погана новина – девальвація гривні продовжиться. Знецінення української валюти триває вже багато років. Важливо, щоб доходи росли швидше, ніж падає гривня. В такому випадку більшість українців подорожчання долара на собі не відчують. Якщо вірити очікуванням Кабміну, в наступному році в середньому долар продаватимуть за 30,5 грн, в 2020-м – 31,4 грн, а в 2021-м – 31,8 грн за долар. До курсу долара безпосередньо прив’язані ціни на імпортні товари, бензин, газ, нерухомість і автомобілі.

Основні завдання: підняти мінімалку і скоротити борг

Держборг повинен бути на рівні не більше 56% ВВП – йдеться в проекті. Згідно з міжнародною методикою, якщо держборг перевищує позначку в 60%, країні доведеться справлятися з високим борговим навантаженням на бюджет і левову частину коштів витрачати на обслуговування і погашення кредитів. За підсумками минулого року борг України становив понад 70% ВВП. Орієнтир у 56% вдасться виконати лише за умови високих темпів зростання економіки.

Забезпечити зростання мінімальних зарплат – ще одна задача Кабінету міністрів. Значно підвищення зарплат дозволить не тільки збільшити попит на українські товари, що підштовхне до розвитку бізнес, а й дозволить подолати ряд інших проблем. Так, двократне зростання мінімалки в минулому році дозволив значно збільшити доходи Пенсійного фонду. Крім того, високі зарплати дозволять утримати українців від трудової міграції.

Ще одне завдання уряду – щорічний перегляд ставок акцизного податку на алкогольні напої, екологічного податку та рентної плати, наближення ставок акцизного податку на тютюнові вироби до рівня, передбаченого директивою ЄС. На даний момент в Україні середня вартість пачки цигарок коливається в межах 25-27 грн, в той же час в сусідній Польщі – 103 грн, а в Великобританії – понад 376 грн. За кілька років акцизи підвищать з 20 євро (станом на кінець минулого року) до 90 євро за тисячу сигарет. А середня вартість пачки збільшиться до 90-100 грн.

Решту податкових ставок уряд найближчим часом переглядати не планує.

Джерело.