Жителі Тернопільщини «запаслися» автоматами і тротилом

Чимало незареєстрованої зброї і боєприпасів – починаючи від автоматів і закінчуючи тротилом – виявили у жителів Тернопілля під час спецоперації під умовною назвою «Зброя і вибухівка».

 

Причому вилучали ці небезпечні речі як добровільно, так і примусово, розповідає начальник Головного управління Національної поліції в області Олександр Богомол.

– Активна фаза операції «Зброя та вибухівка» уже завершилася. Ми зафіксували 30 фактів вилучення вогнепальної зброї. Це були: 3 автомати, 6 карабінів, 5 пістолетів, 6 обрізів і 3 взірця саморобної зброї, – перераховує він. – Окрім того, ми виявили 4420 боєприпасів, серед яких – 1447 набоїв, а також – 22 гранати і 5 інших боєприпасів. Усі ми розуміємо, наскільки небезпечними є гранати, саме тому після вилучення, ми одразу ж їх знищили.

Окрім того, правоохоронці під час операції вилучили один вибуховий пристрій і майже 3 кілограми вибухівки різного ґатунку: тротил і пластид. За цей же період жителі краю добровільно здали 24 одиниці вогнепальної зброї, а також понад 300 боєприпасів.

– Також поліцейські перевіряли легальних носіїв зброї, тобто тих людей, які мали право легально придбати травматичну і мисливську зброю, – додає Олександр Богомол.



– І серед усіх 3 450 власників зброї у 285-ти ми виявили порушення. У цих людей нам довелося вилучити дозволи на зберігання цієї зброї.

Це сприятиме поліпшенню криміногенної ситуації в області загалом, впевнені поліцейські. Про позитивні зміни у цій сфері також свідчить інша статистика, озвучена Олександром Богомолом.

Підтвердження їй нещодавно отримали із Києва, де сформували підсумкові аналітичні матеріали за кілька останніх років.

– Зниження у нас йде щодо випадків тяжких тілесних ушкоджень – на 28%, – додає він. – Крадіжок також поменшало на 29%, грабежів – на 37%, розбоїв – на 41%, а хуліганств – на 30%.

До слова, під час операції «Зброя і вибухівка» правоохоронці порушили 80 кримінальних проваджень. Причому 42-м особам, які незаконно зберігали зброю, вже оголосили про підозру. Після отримання висновків експертів із балістичної експертизи усіх винних притягнуть до кримінальної відповідальності.

Джерело.