Українські курорти шукають працівників: як заробити і відпочити влітку

На морських узбережжях України роботодавці вже на повну шукають працівників на літо. Персонал наймають на чотири місяці, але стати до праці просять вже якомога скоріше. Покоївки, прибиральники та офіціанти повинні підготувати пляжі, готелі та ресторани до приїзду відпочивальників.

 


“У нас відкривається літній майданчик, на якому працює штат співробітників. Це офіціанти, бармени, це адміністратор. Завжди ми шукаємо людей які миють посуд, ми їх називаємо феї чистоти”, – говорить адміністратор одного з одеських пляжних комплексів.

Тут ті, хто наводить чистоту, влітку можуть заробити від 6 до 9 тис. грн.



в місяць. Штат збільшують ресторани в центрі міста і на узбережжі. Працюючи на кухні можна отримати до 600 грн. за зміну. А офіціанти зазвичай мають близько 400, плюс чайові. Також потрібні продавці в магазини біля моря. У них зарплата залежить від продажів. Приїжджим обіцяють допомогу з пошуком доступного житла.

“Плюси в тому, що спілкуєшся з людьми з різних узбереж, які приїжджають до нас. А мінус в тому, що треба це все оббігати, бо хуліганів багато. Доводиться цілодобово стояти”, – ділиться своїм досвідом продавець креветок на набережній Данило.

А от штат рятувальників набрали і навчили ще до 1 травня.

“У нас близько 38 співробітників постійного складу, до них приставлені сезонні ратники. Це ще 62 людини. Вони на вишках, їх видно, вони прогулюються узбережжям, вони вже на бойовому чергуванні”, – розповів начальник одеської міської рятувально-водолазної служби Олексій Лаптєв.

Водночас у табори і бази відпочинку шукають всіх – від покоївок до керівників. Важливо зазначити, що досвід роботи тут не обов’язковий.

“Досвід вітається, але є навчання. Зараз в Україні і всюди це вітається. Ведеться адаптація персона, хотілося б з досвідом, але всіх навчають”, – пояснює менеджер з підбору персоналу.

Лояльно ставляться роботодавці і до юридичного оформлення відносин. Ще в минулому році наполягали на договорі, тепер же згодні вносити запис до трудової книжки, щоб йшов стаж.

Джерело.