Можна і на той світ відправитися: головні небезпеки морозива в Україні, про які мало хто знає

З приходом теплої пори українці традиційно пристрастилися до морозива, але, як виявилося, в улюблених ласощах криється серйозна небезпека. Справа в тому, що на даний момент в Україні повністю відсутня система контролю якості морозива та відповідністю вмісту того складу, який виробники вказують на упаковці. Про це заявив виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

 


“У дитинстві купиш морозиво, воно через 5-7 хвилин починає текти, стаканчик протікає. Нещодавно купив собі морозиво 47-33 – це ДСТУ (Держстандарт України – ред.), яке гарантує, що там немає, крім молочних жирів, ніяких інших. Стаканчик мені не подобається, викинув у смітник. Приходжу викинути сміття вранці, а морозиво не розтануло за добу.



Думаю: нічого собі. Випадковість? Нічого подібного”, – розповів він.

Також експерт звернув увагу на продовження терміну зберігання ласощі: “Раніше морозиво зберігалося 10-12 місяців. Сьогодні підходиш і їсти морозиво, яке зберігається два роки. Як вони примудрилися продовжити життя морозиву? Хлопці вирішили, що навіщо прострочку викидати, якщо можна додати хімічні елементи і продавати два роки. У нашій країні, де йде системне відключення електроенергії, виробник чомусь вирішив, що два роки можна утримувати одну і ту ж температуру. Повний маразм”.

Є небезпеки і при покупці вагового морозива джелато: “Ложечки мити ніде. Замість того щоб до кожного сорту купити ложечку, вони завели одну і миють в брудній воді. Перевіряли біля метро” Університет “, дивлюся в ту воду, а там муха плаває. Муху ми врятували, але споживачів – не думаю”.

При цьому Несміянов не радить орієнтуватися на ціну продукту як показник якості.

“Хлопці, які підробляють, зрозуміли цей лайфхак. Сьогодні найдорожче купиш – і можеш на той світ відправитися. Підробляють все, контролю ж немає”, – резюмував активіст.

Варто не забувати і про інші ласощі, які нам пропонує літо. Так, на ринку розширюється асортимент вітчизняної ягоди. Крім суниці і черешні вже пропонується перша вишня із Закарпаття за середньою ціною 30 грн/кг (0,99 EUR/кг).

Пропозиція ягоди поки є досить обмеженою. Однак, як повідомляють виробники, при сприятливій погоді, вона швидко зростатиме вже в найближчі тижні, адже весна в цьому році є дуже теплою.

Джерело.