Одне із семи чудес України розташувалося на Тернопільщині (ВІДЕО)

Одне з природних див, яким пишається область – її печери. І хоча Тернопільщина – один із найменших регіонів України, зате тут їх налічується більше сотні.

20466550

При цьому вчені вважають, що наразі відкрита лише п’ята частина. Беззаперечною рекордсменкою є печера Оптимістична. 240 кілометрів загальної протяжності вивели її  на перше місце серед печер Євразії та п’яте у світовому рейтингу. Якщо нашим спелеологам вдасться знайти сполучення між Оптимістичною та печерою Голубі Озера, то вона стане номером один у світі.

А от печера Кришталева стала місцем експерименту лікаря Юрія Чижмари. Аби дослідити вплив незмінних температур, тиску і замкнутого простору на людину, він спустився на 28 днів у підземелля.

В Україні збереглося 100 замків, з них на Тернопільщині – 34.



Найкрасивіший – Збаразький. Самі лише укріплення займали площу понад 16 гектарів. Улітку 1649 року замок опинився в центрі протистояння військ Богдана Хмельницького та Речі Посполитої, яке описав Генрик Сенкевич у своєму романі “Вогнем і мечем”.

20% земель області – це чорноземи. Як наслідок, тут розташований один із найбільших агрохолдингів країни площею 320 тисяч га. А місто Заліщики ще у 19 столітті асоціювалось із найкращими в Австро-Угорській імперії персиками, сливами та виноградом. Та навіть якщо ви не куштували їхніх фруктів, то, без сумніву, бачили незабутню панораму міста. Вона прикрашала сотні листівок і календарів. Якраз тут проходить Дністровський каньйон – одне з семи чудес України і її 250 наймальовничіших кілометрів. Сюди навіть весна приходить на 2 тижні швидше, ніж в інші частини області.

У містечку Бучач народився Нобелівський лауреат з літератури Шмуель Агнон. Нагороди удостоїлись його твори про долю галицьких євреїв і тих, хто поневірявся далекими світами. Працював письменник і у львівській газеті, але через відмову служити у війську виїхав до Палестини. В Україні опублікував більше 70 ранніх творів.