У райцентрі Тернопільщини десятеро людей отруїлися інфікованим м’ясом

Станом на 05.06.2018р. ДУ “Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” повідомляє про ліквідацію спалаху сальмонельозу, пов’язаний із закладом громадського харчування «Ресторація МISTO» в м.Борщів.

 

 

Перші термінові повідомлення про випадки інфекційних захворювань надійшли 26.05.2018року, наступні – 28.5.2018року.

В цілому, за медичною допомогою в інфекційні стаціонари області (м.Тернопіль, м.Борщів) звернулося 10 осіб, з них 6 дітей. Попередній діагноз: гостра кишкова інфекція.

За результатами епідрозслідування з’ясовано, що всі потерпілі 24-25.05.2018р. харчувалися в закладі громадського харчування «Ресторація МISTO» м. Борщів.

Фахівцями ДУ “Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” своєчасно проведено епідеміологічне розслідування з метою встановлення джерела, ймовірних факторів передачі інфекції, причин та обставин, що сприяли виникненню інфекційних захворювань.

Організовано необхідний комплекс протиепідемічних заходів з метою локалізації та ліквідації вогнища, проведено заключну дезінфекцію.

Під час проведення епідрозслідування визначено межі вогнища, оформлено списки контактних осіб, оцінено ступінь ризику щодо інфікування. За контактним особам організовано медичне спостереження, проведено лабораторні обстеження.

Здійснено відбір матеріалу для лабораторних досліджень: змиви на патогенну флору з об’єктів зовнішнього середовища, взірці харчових продуктів, сировини, питної води.

За результатами епідрозслідування встановлено, що причиною спалаху є збудник Salmonella enteritidis, фактор передачі – інфіковане куряче м’ясо, з якого готувалися страви у закладі.

Станом на сьогодні завершений комплекс всіх протиепідемічних заходів. Констатуємо, що спалах сальмонельозу ліквідований в межах одного інкубаційного періоду.

Джерело.