Польща надає нові пільги для українських робітників, не поїде тільки лінивий

Не встигли українці оцінити зміни в трудовому законодавстві Польщі, які вступили в силу на початку року, як поляки знову стали вносити в нього правки. Так, в Польщі вже діє спрощена система працевлаштування на підставі “Освядчень” (попередній трудовий договір, на підставі якого роботодавець пропонує працевлаштуватися у себе, а працівник погоджується приступити до роботи).

 

На їх підставі можна було працювати до 6 місяців протягом календарного року. За новим законопроектом пропонується збільшити термін спрощеного працевлаштування з 6 місяців до 1 року.

За словами експертів, видача “Освядчень” для трудового мігранта безкоштовна. Уже зараз компанії-посередники в міжнародному працевлаштуванні змінюють схему оплати своїх послуг. При цьому українцям не треба платити зовсім – всі витрати беруть на себе польські роботодавці, для яких підшукують персонал.

Крім того, розглядається і варіант продовжити дію дозволу на роботу для іноземців.

“Це інша форма дозволу до допуску на ринок праці, вона більш формалізована і пов’язана з бюрократичною тяганиною. У новій редакції планують продовжити термін дії дозволу з 3 років до 5 років”, – повідомив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Ще одним важливим нововведенням може стати видача одного дозволу на роботу на двох подружжя.



У майбутньому, якщо у кого-то з сімейної пари вже є дозвіл на роботу в Польщі, то другому чоловікові вже не потрібно буде подавати таку заявку.

Міністр інвестицій та розвитку Польщі Єжи Квесцінській запевняє, що ці зміни наберуть чинності вже в середині 2018 року. Найголовніше для польського уряду зараз – спростити працевлаштування іноземців з країн, які не входять до ЄС (Грузії, Білорусі, Вірменії, Росії, Молдови та України).

“Польські чиновники стурбовані тим, що в багатьох галузях спостерігається брак робочої сили. Навіть в маленьких населених пунктах, де ще недавно було безробіття, сьогодні не вистачає рук”, – констатує експерт.

Що стосується українських заробітчан, то, на думку експертів, нові правила навряд чи викличуть хвилю трудової міграції. Швидше збільшиться термін перебування наших громадян в Польщі. Можливо, циркуляційна міграція почне скорочуватися і почне переходити в довгострокову.

Українці насамперед хочуть працювати легально, а не нелегально. Проте не кожен роботодавець у Польщі готовий офіційно взяти на роботу нашого співвітчизника, так як за нього доведеться платити податки.

Джерело.