Безвіз можуть “відібрати”: експерт озвучила основні причини

Наші зарубіжні партнери незадоволені махінаціями з видачею українських паспортів іноземцям. Про це йдеться в статті Наталії Лебідь.

 

 

Автор зазначає: прийняття закону про Антикорупційне суді нівелювало більшість загроз, які стосувались призупинення безвізового режиму з Україною.

Однак самим лише Антикорупційним судом справа не обмежується. ЄС продовжує очікувати від нас скасування вимоги щодо електронного декларування доходів представниками громадянського суспільства, які борються з корупцією. Це питання не вирішене досі, про що недавно говорила Людмила Денисова, Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Є й інші нюанси. Вони не впливають безпосередньо на питання безвіза, проте є показовими в контексті довіри Європи до України. На початку року на сайті «Нового часу» було опубліковано інтерв’ю з послом Великобританії в Україні Джудіт Гоф.

Йшлося про перспективу візової лібералізації з цією країною, яку пані Гоф відкинула як поки нереалістичну.



Британцям дуже не сподобалося, що існує можливість незаконного отримання паспорта громадянина України – кажучи про це, Гоф має на увазі замах на Аміну Окуеву і Адама Осмаєва, вчинене людиною з саме таким – «незаконним» – паспортом.

«Ми тепер чекаємо належного розслідування цього факту, щоб переконатися в тому, що процес видачі віз в Україні захищений і безпечний», – уклала посол.

Те ж питання піднімала і її колега – посол Франції Ізабель Дюмон, яка також стурбована можливістю громадянам третіх країн отримати паспорт України (мова йде про справу Діни Пимахова – екс-заступник голови Міграційної служби, яка розповідала агенту НАБУ про схему оформлення українського паспорта шляхом підробки ДНК експертизи). «Ми особливо уважно стежимо за розвитком цієї ситуації. І якщо наші підозри підтвердяться, це буде мати дуже важливе значення з точки зору безвізового режиму », – застерегла Дюмон.

Попередження від Дюмон прозвучало ще в грудні 2017 го, але за станом на зараз справа про незаконну видачу паспортів так і не зрушила з місця. Прокуратура продовжує доповідати про продовження розслідування, а що стосується головної фігурантки, то Пимахова тільки 25 травня повідомили про підозру в отриманні хабара.

А значить натяк Ізабель Дюмон на можливу втрату Україною безвізового режиму можна все ще вважати актуальним. Хоча нинішнє керівництво Державної міграційної служби так не вважає. Перший заступник голови Служби Василь Серватюк зазначає з цього приводу наступне:

Оцінка наших колег з ЄС одностайна – загрози від громадян України на сьогоднішній день відсутні. Реальних загроз навіть щодо питання про те, щоб переглянути умови безвізового режиму, на сьогодні не існує.

Джерело.