“Зараз я тебе спершу помучу, а потім ти помреш”. Сповідь катованої в “ДНР”

“Це були найстрашніші 15 хвилин у моєму житті” Російська художниця Катрін Ненашева розповіла, як озброєні сепаратисти катували її та ще одну людину, яку вона не назвала, на території «ДНР».

 

 

За словами художниці, інцидент стався близько місяця тому. Художницю і молоду людину С., «який не хоче, щоб його ім’я тут згадувалося», забрали в центрі Донецька. Ненашева зазначила, що у поліцейських була її фотографія. Спочатку молодих людей відвезли у відділення поліції, зазначила художниця. Там у них запитували, навіщо вони приїхали в ДНР.

«Приїхали ми, тому що частина родичів у мене з Горлівки, там похована бабуся, залишився будинок дідуся, з яким невідомо, що відбувається з початку війни. Це дуже важлива і особиста для мене історія», – пише Ненашева в Фейсбук.

Але така версія нікого не влаштувала.



Після допиту люди в масках наділи на заарештованих чорні мішки і наручники, заштовхали у вантажівку, відвезли в невідому сторону.

Бити молодих людей почали в вантажівці. При кожному русі били під гучну музику то по колінах, то по голові. Погрожували розстріляти «через 15 хвилин».

«Це були найстрашніші 15 хвилин в моєму житті», – згадує московська художниця.

Різноманітність тортур, яких зазнали молоді люди в «контррозвідці« ДНР », не вкладається в голові.

«Побиття ногами, руками і чим завгодно тривали близько трьох годин. Засовувати пальці в рот, примушувати їсти, коли нудить, робити вигляд, що дзюриш на людину, коли вона в мішку – в порівнянні із загрозою проведення струму по внутрішнім органам такі тортури здавалися легким приколом», – пише художниця.

Що робили з її другом Ненашева не бачила. Розповідає тільки, що постійно чула нелюдські крики. Коли його привели, то Ненашева не впізнала близької їй людини – синьо-фіолетовий із суцільними синцями.

Як згадує Катрін, один з тих, хто її катував, який представився «офіцером», скаржився, що після 2014 року у нього немає майбутнього – в Україні на нього чекає розстріл, а в Росії від нього відхараскуються. Після цього «офіцер» відвів Ненашеву до «святкового столу, заставленого їжею з супер-маркету та алкоголем».

Після частувань запитували чий Крим. Ненашева відповіла, що формально – Росії. Через це знову піддалася побиттю.

Як пізніше виявилося, друга Ненашевої вважали агентом СБУ. Коли ж знайшли «справжнього шпигуна», то сказали «Вибач, якщо що…», і вивезли на кордон з Росією.

«Я не знаю, хто над нами знущався. То йшлося про контррозвідку, то “ФСБ все одно де завгодно вас дістане!”. Постійний страх, манія переслідування, неможливість зрозуміти, як жити далі – в таких почуттях проходили останні кілька тижнів. І головна думка про те, що наші гвалтівники для системи рівно те ж, що і ми – м’ясо, живий труп», – підсумувала художниця.

 

Джерело.