НБУ оприлюднив загрозливі дані щодо ПриватБанку

Є ймовірність, що ПриватБанку не повернуть 96,6 млрд гривень. Це майже половина кредитного портфеля фінустанови. Ситуація здається загрозливою, оскільки частка активів Привату складає майже 74% від загального обсягу активів найбільших банків країни. Про це пише UBR.ua.

SONY DSC
SONY DSC

За даними Національного банку України, розрив між сформованими резервами за міжнародними стандартами фінансової звітності та кредитним ризиком, оціненим на підставі постанови №351 у групі найбільших банків з національним капіталом, складає 132 млрд гривень.

Йдеться про вісім найбільших фінансових установ країни з першої групи, які вже пройшли стрес-тест НБУ. Станом на 1 жовтня сумарна вартість активів цих банків склала 371,3 млрд гривень. На активи ПриватБанку припадає 73,2% або 271,8 млрд гривень.



Кредитний портфель групи I склав 244,6 млрд гривень, з яких 180,4 млрд гривень (73,7%) – кредитний портфель ПриватБанку.

На ПриватБанк може припадати істотна частка додаткового кредитного ризику – 96,6 млрд грн із 132 млрд гривень. При цьому в своїй звітності ПриватБанк вказує, що за станом на 30 вересня загальний обсяг кредитів та авансів клієнтам склав 224,26 млрд гривень. Під ці кошти були сформовані резерви в розмірі 29,94 млрд гривень (13,35%).

Проте стрес-тест 20 найбільших банків, до яких належить ПриватБанк, дозволив визначити розмір проблемних кредитів (NPL) у цій групі банків у розмірі 53%. Тобто для ПриватБанку це може означати необхідність наявності додаткового резерву на рівні 89 млрд гривень.

Якщо ж до різниці між сформованими резервами першої групи (44 млрд гривень) і кредитним ризиком за стрес-тестом (161 млрд гривень) застосувати частку ПриватБанку в цій групі банків на рівні 73%, то його непокритий кредитний ризик за стрес-тестом може бути оцінений у 85,4 млрд гривень, що дуже близько до його можливої оцінки за стрес-тестом першої двадцятки.