“За спрощеною процедурою”: В Україні ввели нові правила виїзду дітей за кордон. Що потрібно знати батькам

Українським батькам, які перебувають в розлученні, стане простіше вивозити своїх дітей за кордон, будь-то відпочинок або навчання, оскільки в середу, 3 липня, Верховна Рада прийняла в другому читанні відповідний законопроект.

 

 

Однак такі нововведення оцінили не всі експерти і батьки, побоюючись, що відсутність механізму повернення дітей значно ускладнить спілкування дитини з іншим з батьків. Крім того, існує низка інших, більш насущних проблем, які не вирішує законопроект. В його деталях розбирався “Апостроф”.

Механізм спрощення виїзду дитини за кордон передбачено в законопроекті № 8296 (“Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання”) за авторства 53 народних депутатів різних фракцій, який Верховна Рада прийняла 3 липня.

Закон в цілому регулює проблему невиплати аліментів одного з батьків тому, хто фактично проживає з дитиною, і вводить низку жорстких покарань у разі несплати, аж до відчуження власності і автоматичного арешту, що накладається на майно боржника.

Є в документі також норми, які регулюють і виїзд дитини за кордон. Батькові чи матері, що бажає вивезти дитину за кордон, більше не потрібно буде отримувати нотаріальний дозвіл від іншого з батьків.

Згідно зі змінами, батько чи мати, що проживає з дитиною, може супроводжувати її за кордон за наявності заборгованості зі сплати аліментів іншого з батьків більше чотирьох місяців. При цьому закон передбачає можливість виїзду дитини за кордон строком до одного місяця з тим із батьків, з ким вона проживає, не тільки на лікування, навчання і відпочинок, а й на дитячі змагання, фестивалі, олімпіади та конкурси, зокрема у складі організованої групи дітей.

Крім того, законом також передбачається надання права того з батьків, хто не проживає з дитиною, і не має заборгованості за аліментами, звернутися до суду і за спрощеною процедурою отримати дозвіл на виїзд з дитиною за кордон без згоди іншого з батьків, якщо він його не надав протягом 10 днів.

Прописано там і те, що отримати документ, в якому закріплено місце проживання дитини, можна буде в органах опіки, де можна отримати відповідне підтвердження. Зараз документ видає тільки суд.

Джерело.