120 свиней довелося забити селянам на Тернопільщині через африканську чуму

На Тернопільщині в Шумському районі, де було виявлено захворювання на африканську чуму свиней, здійснили забій 120 тварин.

Про це повідомили в головному управлінні Держпродспоживслужби в області.

Хворобу виявили у двох господарствах села Стіжок. Перша підозра на захворювання виникла ще 26 червня, коли загинула тварина в одному з місцевих дворів. Наступного дня повідомлення про захворювання надійшло із сусіднього господарства, загинуло четверо поросят.

Дослідження підтвердили у тварин вірус африканської чуми свиней. Після цього ветеринари визначили зону захисту, до якої увійшло 6 населених пунктів Шумського району.

«За результатами профілактичних заходів у Стіжку, в зоні захисту, здійснено забій 120 свиней і відібрано біоматеріал для подальших досліджень у Львівській регіональній державній лабораторії ветмедицини», – повідомили в управлінні Держспожислужби.

Зазначається, що перед заїздами в населений пункт функціонують ветеринарно-поліцейські блокпости, проводиться перевірка та дезинфекція коліс автотранспорту. Здійснюється також облік та клінічний огляд тварин у прилеглій зоні.

За інформацією управління, на цей час в області числяться на обліку два неблагополучні пункти щодо чуми свиней. Хворобу зафіксували також у шумському селі Антонівці, де проводять профілактичні заходи.