Убивця 32-річної Руслани Бай таки сяде на 8 років, хоча вини досі не визнав

Апеляцію подавали всі сторони процесу: і обвинувачений у вбивстві, і потерпіла сторона – мама загиблої, і прокуратура. Колегія суддів Апеляційного суду Тернопільської області не знайшла підстав для задоволення апеляцій обвинуваченого і його захисника. І вирок суду першої інстанції залишила без змін, а подані апеляції — без задоволення.


Як натерпілась моя Русланка від ката… Він вдарив її пляшкою по голові. Мордував. Встромив ножа у серце. Кажуть, що час лікує.



Але наша рана чомусь не гоїться, – каже пані Марія, мама загиблої Руслани Бай із Нараєва, що на Бережанщині. Руслані Бай, яку два роки тому зарізав сусід, навіки залишиться 32 роки. Її мама, пані Марія, досі не знімає чорного вбрання та не може змиритись зі смертю доньки і з тим, що сиротою її залишилась 13-річна онучка. У смерті Руслани звинуватили 26-річного Ігоря Риндяка, який жив по сусідству з родиною. Зборівський райсуд 13 квітня визнав винним у смерті Руслани її сусіда і засудив до 8 років позбавлення волі. Однак, обвинувачений у смерті сусідки своєї вини не визнав.

Апеляційні скарги подавали усі сторони процесу – і обвинувачений, і мама убитої жінки, і прокуратура. Нагадаємо, трагедія сталася 26 червня 2016 р. у селі Нараїв Бережанського району. Зниклу напередодні ввечері 32-річну жінку рідні знайшли вранці на присадибній ділянці мертвою. Колото-різана рана на грудях підтвердила, що смерть була насильницькою. Версій загибелі молодої жінки було декілька, проте поліцейським вдалося знайти незаперечні докази причетності до вбивства сусіда загиблої. Очевидці тоді розповідали, що у неділю, 26 червня, в родині підозрюваного цілий день пиячили – і вдома, і виїжджали на сільський ставок. Сусіди розповідали, що бояться навіть заходити на обійстя цього сімейства, адже родина не лише не благонадійна, а й з кримінальним минулим. Напередодні убивства з місць позбавлення волі вийшов батько зловмисника, а сам обвинувачений у смерті Руслани на момент убивства був умовно засудженим. Проблеми із законом чоловіки мали через наркозлочини. Колегія суддів Апеляційного суду Тернопільської області залишила без задоволення апеляційні скарги обвинуваченого Ігоря Р. та його захисника на вирок Зборівського районного суду Тернопільської області від 12 квітня 2018 року. У судовому засіданні обвинувачений вини не визнав. У поданій апеляційній скарзі Ігор Риндяк просив вирок суду скасувати, справу направити на новий судовий розгляд у суд першої інстанції з іншим складом суду. Потерпіла, мати Руслани, та її представник оскаржували міру покарання через її м’якість. Заслухавши суддю доповідача та думку учасників процесу, перевіривши матеріали справи, колегія суддів Апеляційного суду Тернопільської області не знайшла підстав для задоволення апеляцій, і вирок суду першої інстанції залишила без змін, а подані апеляції — без задоволення. За жорстоке мордування 8 років? Вбивця нашої Русланки мав би покутувати все життя, – Марія Нагірна, мама убитої Руслани, витирала сльози і не могла стримати емоції, щойно почула вирок. – Прокурор просив 15 років ув’язнення, я просила щонайменше 15. Але судді вирішили по-своєму… Мати убитої переконана, що вирок занадто м’який. І обвинувачений у вбивстві невдовзі вийде на волю. Він досі не покаявся і не жодного разу не попросив пробачення.

Джерело.