Правда і міфи про якість освіти у Польщі

Чимало закордонних вишів заманюють українців цікавими пропозиціями, при цьому якість навчання у них — сумнівна.

“Заплатив гроші, пройшов співбесіду — і вже студент” “О, твоя донька закінчила школу, — вітаю при зустрічі давню знайому. — І куди вступає?” “У Польщу! А що тут робити? — каже та. — Закінчить наш університет і буде на “мінімалку” працювати? А в Польщі отримає хорошу освіту — може, зачепиться десь”.

За такою логікою діють чимало батьків абітурієнтів. Кількість українських студентів у закордонних вишах щороку збільшується, особливо у Польщі. А потім стається неприємність: особа повертається додому, намагається влаштуватися з дипломом польського вишу на роботу — і з подивом дізнається, що такий у нас не визнається! Днями міністерка освіти Лілія Гриневич зауважила, що такі випадки стосуються найчастіше дипломів польських приватних навчальних закладів.

Ситуацію обговорюємо з Єгором Стадним, аналітиком центру CEDOS, та Миколою Скибою, експертом Українського інституту майбутнього.

— Як багато українців здобуває освіту за кордоном?

Є. Стадний: — У 2016/2017 році було щонайменше 72 тисячі осіб.



Із них у Польщі — понад 30 тисяч, у Німеччині — понад 9 тисяч, майже 7 тисяч — у Росії. Далі — Канада (2790), Чехія (2395), Італія (2348), США (1680), Іспанія (1612).

За два останні роки приріст наших студентів за кордоном становить майже 20%, це майже 11 тисяч осіб. Причому 2/3 приросту припадає на українців, що навчаються у польських університетах.

— Чому так багато випускників хочуть навчатися у Польщі?

М. Скиба: — По-перше, близько до України. По-друге, менший мовний бар’єр: опанувати польську не так важко. Крім цього, польські виші провадять активну рекламну кампанію, пропонуючи за навчання конкурентну ціну, якщо порівнювати з українськими вишами. Наприклад, рік навчання у приватних польських вишах коштує від 900 — 1000 євро на рік, а на деяких спеціальностях у КНУ імені Т. Шевченка — 40 — 56 тисяч гривень, тобто приблизно у 1,5 раза більше.

Є. Стадний: — Якщо в українця є карта поляка, тобто офіційно визнане польське коріння, то він може навчатися безоплатно у державних університетах. Утім, лише десята частина українських студентів у польських університетах має таке право. Часто країна чи університет пропонує стипендії для іноземців, що покривають плату за навчання. Щоправда, у Польщі такі отримують менше як 5% українців, що там навчаються.

Здебільшого українці обирають приватні польські виші, які не посідають високих сходинок у рейтингах. І вчаться там на спеціальностях, які мають найменший попит на тамтешньому ринку праці, — на менеджменті, маркетингу, міжнародних відносинах…

— Чому?

Є. Стадний: — Бо їх не цікавить якість освіти, а лише економічне благополуччя. Отриманий диплом асоціюється з вищим рівнем життя, кращими можливостями, перспективами.

Ще один момент. Приватні польські виші дуже спрощують вступну кампанію для українців. У багатьох випадках навіть приймають студентів, що не мають достатнього рівня польської мови (хоча би B2). Заплатив гроші, пройшов просту співбесіду — і вже студент. Польські виші таким чином латають дірки у своєму бюджеті. Адже молоді поляки їдуть навчатися до Німеччини, Великобританії, де вищий рівень життя. Й іноземні студенти у Польщі — важливе джерело заробітку для університетів.

Спрощену вступну кампанію спостерігаємо й у Словаччині. А от у Чехії вже жорсткіший відбір, абітурієнтам треба обов’язково знати чеську мову — якщо хочуть вступити на безплатні державні програми.

— Які рекомендації могли би дати тим, хто планує навчання за кордоном?

Є. Стадний: — Для початку перевірити, який рейтинг має виш всередині країни (дуже багато освітніх порталів публікують такі дослідження), оцінити, чи легко буде вам знайти роботу за спеціальністю.

Джерело.