Новий спосіб познущатись з українців, або чому можуть «накритись» заробітки в Польщі

Польські асоціації, що представляють інтереси українських емігрантів, вказують на зниження державної підтримки.

Про це пише Le Monde.

Мирослава Керик, керівниця “Українського дому” в інтерв’ю французькому виданню заявила, що її організація опинилася під ударом політики ультраконсервативного уряду партії “Право і справедливість” (ПіС).

“Міністерство внутрішніх справ ліквідувало конкурси щодо фінансування проектів, пов’язаних з інтеграцією меншин, і уряд відмовився від виділених для цієї мети грошів ЄС, від яких ми сильно залежимо. Це побічний удар, завданий міграційною кризою з Півдня”, – констатує фахівець.

За словами Керик, “Український дім” змушений боротися за своє виживання.

Як зазначає видання, в Польщі зараз період повної зайнятості, а економічне зростання коливається в межах 4%.

Незважаючи на приплив українських заробітчан, країна страждає від нестачі робочої сили, яка оцінюється в 1 мільйон робочих місць, головним чином, серед малокваліфікованих спеціальностей.

Найбільше вакансій українцям пропонують роботодавці з Польщі, Чехії, Німеччини, Ізраїлю, Словаччини та Литви. Також готові працевлаштувати працівників з України в Швеції, Угорщини і Фінляндії.

Проте Польща є лідером з працевлаштування українців. У Польщі найвищі зарплати пропонують оббивальника меблів – 56 550 грн. Середня зарплата водія – 48,8 тис, муляра – 39,5 тис, маляра – 37,5 тис, монтера – 37 тис. грн.

Джерело.