Аптеку доведеться пошукати: українців змусять купувати ліки по-новому

У найближчому майбутньому українці купуватимуть ліки тільки за рецептом, а знайти аптеку буде ще тим завданням, адже їх кількість різко скоротиться.

 

 

Саме такий проект правок до закону «Про лікарські засоби» зареєстрували у Верховній Раді.

Пропонується відпускати ліки в аптеках і аптечних пунктах, які можна буде відкривати не ближче півкілометра один від одного.

Якщо правки приймуть, то зникнуть і аптечні мережі. Так, окремим підприємцям дозволять тримати одну єдину аптеку, а компаніям – не більше чотирьох і лише в рамках однієї області.

А ось вісім аптек дадуть відкрити тим фірмам, які виробляють ліки. При цьому засновників у фірми-аптеки повинно бути не менше трьох, і у них не повинно бути інших аптек.

Кожен бажаючий відкрити аптеку повинен мати освіту магістра за спеціальністю «Фармація». Відпускати ж ліки зможуть лише дипломовані провізори.

Такі зміни пропонують через те, що аптечні мережі зараз користуються своїм домінуючим становищем на ринку. Через це вони підвищують ціни на власний розгляд.

Новий закон також повинен захистити і вітчизняних виробників медпрепаратів, адже тільки виробник зможе тримати більше аптек, ніж у інших.

До змін у законі також планують додати норму, яка зробить обов’язковим відпустку більшості ліків за рецептом лікаря.

Джерело.