Ні грошей, ні паспорта. Українець розповів про трудове рабство у Казахстані

Зараз Артем в соціальному притулку в Казахстані і чекає на документи, щоб повернутися додому. Муляр із України Артем Баранов опинився у трудовому рабстві в Казахстані. У країні він перебуває уже три роки. Спочатку один рік працював офіційно як трудовий мігрант, а потім потрапив у рабство.

 

 

Про це пише “Настоящее время” з посиланням на слова Артема.

За його словами, на сайті оголошень він знайшов вакансію в Шимкенті. Саме оголошення у нього підозр не викликало, але коли він почав працювати, платити йому чомусь вирішили не грошима, а їжею і цигарками.

“Взяли документи, обіцяли зробити реєстрацію, – розповідає Артем. – Але врешті-решт ні грошей, ні паспорта – нічого не побачив.



А без документів і без грошей ти особливо нікуди не виїдеш”.

Артему, за його словами, кілька тижнів тому вдалося втекти від роботодавців. Зараз живе в соціальному притулку в Казахстані і чекає на документи, щоб повернутися додому.

Як зазначає видання, Артем – не єдиний, хто потрапив у трудове рабство в Казахстані. Директор центру соціально-правової підтримки “Шанс” Анна Риль зауважує, що навіть якщо трудовий мігрант приїхав у Казахстан законно і його роботодавець оформляє всі необхідні документи, це не означає, що його не обдурять.

“Процедура оформлення дозволу на роботу в Казахстані дуже складна, – говорить юрист. – Ти можеш оформитися тільки до одного господаря. Якщо ти півмісяця пропрацював і хочеш отримати новий дозвіл, ти все одно будеш змушений проходити все заново. Ти не можеш переходити з місця на місце, ти прив’язаний до прописки. Також ти повинен перебувати за місцем реєстрації: якщо ти ночуєш в іншому місці – тебе можуть притягнути до відповідальності”.

Водночас головний експерт Міністерства праці та соціального захисту Казахстану Даурен Сарибай каже, що щорічно за порушення правил залучення іноземної робочої сили в Казахстані до адміністративної відповідальності притягуються понад дві тисячі роботодавців.

Джерело.