Дива зцілення в Улашківцях на Тернопільщині тривають і досі

Колись сюди на прощу приходили сотні тисяч прочан. Цьогоріч 28 липня, у свято рівноапостольного Володимира та з нагоди1030-річчя хрещення Русі–України отці василіяни запрошують взяти участь у прощі до чудотворних ікон – Улашківської Матері Божої та святого Івана Хрестителя, щоб спільно помолитися за мир і спокій в Україні.

Історія ікони

За переказами, у 1315 р. в Улашківці прибули монахи. Місцевість з чарівними краєвидами настільки їм сподобалася, що вони вирішили оселитися тут у печерах, де й продовжили чернече життя. Вже тоді вони зберігали ікону Матері Божої і святого Івана Хрестителя, хоча початки історії Улашківської чудотворної ікони Богородиці сягають другої половини 17 ст. Зберігали її в храмі Різдва Божої Матері.



Свідчення про чуда, про порятунок від спустошливих набігів ординців містилися у монастирському літописі від 1678 року, пише “Реально”.

У 1738р. збудовано приміщення монастиря. 1740року російське військо пограбувало його, а ігумена Йосифа Брилинського відправили на заслання. Тоді й зникла ікона, алевосени1675р.знову повернулася в обительза ігумена о. Леона Подсонського. Тоді родина Раціборських передала в храм чудотворну ікону Найсвятішої Діви Марії.

Монастир і парафія мають статус відпустового місця. У17–18ст. сюди на прощу на свято Різдва Івана Хрестителя приходили десятки тисяч прочан з різних куточків України. Дуже шкода, що з часом багато паломників забули про це святе місце. Від1737р. тут також відбувалися Богородичні відпусти, які надавав митрополит Атанасій Шептицький.1774року для чудотворної ікони Богородиці було виготовлено срібні позолоченішати.

У1866р.завершили будівництво нової кам’яної церкви Різдва Пресвятої Богородиці. До неї перенесли чудотворну ікону. Улашківська монастирська обитель стала одним з найбільших відпустових місцьГалицького Поділля.1901року вийшли з друку іконки Улашківської Пресвятої Богородиці з написом«1565рік».

Після1946р. комуністична влада монастир закрила, а монахів вислала на заслання, з якого повернувся лише о. Мар’ян Лютак, який проводив підпільні Богослужіння у селах Чортківщини. Багато літніх людей ще дотепер свято бережуть пам’ять про свого душпастиря. До речі, похорон священика перетворився на своєрідну маніфестацію.За радянської влади черезте, що чернеча обитель була зруйнована, а монастирська церква перебувала у вкрай занедбаному стані, чудотворну ікону Пресвятої Богородиці помістили в Улашківській парафіяльнійцеркві. У1990р. до монастиря повернулися ченці.

У храмі, крім чудотворної ікони Пресвятої Богородиці Улашківської, є чудотворна ікона Предтечі Івана Хрестителя та його мощі, а також мощі Йосафата Кунцевича.

У жовтні 2008р. Апостольська пенітенціарія надала привілей особливої ласки Папського повного відпусту та надала храмові Різдва Божої Матері статусу базиліки, і він отримав споріднену духовну єдність з Папською базилікою Святої Марії Більшої –однією з чотирьох резиденцій Папи Римського.