Били, чіпали дівчаток за частини тіла та діти, які зникають: Скандал навколо притулку на Волині набирає обертів

Навколо притулку в місті Рожище Волинської області киплять пристрасті – вихованці скаржаться на побиття та домагання. У самому ж закладі запевняють, що діти самі влаштували дебош, били вікна і двері. А раніше ще й нападали на чергових. У ситуації зараз розбираються поліція, прокуратура, психологи, лікарі, чиновники.

 

Уповноважена з прав людини Людмила Денисова повідомила, що під час перевірки у дітей виявили сліди побоїв і крові на одязі.

“Дітки розповіли, що саме директор і його брат, який там працює черговим, їх б’ють, ображають нецензурними словами. Дівчата повідомили, що брат чіпав їх за різні частини тіла”, – заявила Денисова.

Пізніше вона повідомила, що 30 липня сусіди викликали поліцію, тому що з притулку були чутні крики: “Діти мені повідомили, що в той день їх бив черговий, а вони кликали на допомогу. Коли поліція приїхала, черговий їх не впустив”.
Крім того, ведеться перевірка і по зниклому підлітку, який ще 17 травня втік з притулку, але керівництво нічого не повідомила про це.

“Вони заявили про його зникнення лише 11 липня, через майже два місяці.



Весь цей час поліція його не шукала”, – говорять в прес-службі. Також там додали, що хлопець вже не вперше втікає, але в будь-якому випадку директор повинен був повідомити правоохоронцям.

У самого директора притулку Леоніда Матвійчука своя версія події. За його словами, в неділю, 29 липня, четверо дівчаток у віці 15-17 років влаштували дебош. “Вони не підпорядковувалися черговому. Підпалили папір в ігровій кімнаті, а об 11 годині вечора кричали, били вікна і двері. У цей час маленькі діти вже спали, і вони всім заважали”, – заявив Матвійчук.

Він підкреслив, що на наступний день з підлітками проводили бесіду про те, як потрібно себе вести.

“Звичайно, їм висловлювалися претензії, ми їм пояснювали, що потрібно жити по-людськи. Вони вирішили перевести стрілки в цій ситуації. Одну з них взяли за руку, щоб перевести з ліжка однієї дівчинки на іншу. Вони сприйняли це як насильство. Хто і коли одну з них обіймав за плече – не знаю. Але акцент вони зробили саме на цьому. Тепер продовжують цю гру, прекрасно розуміючи, що їм нічого за це не буде. Хоча самі слідчі вже бачать, що свідчення дають всі різні і звести все воєдино – не виходить “, – запевняє директор.

Одна з дівчаток, за словами Матвійчука, два місяці була в розшуку, вона каталася по Київській області. Друга півроку жила з ромами. Третя, зазначає директор, пішла з сім’ї. А ще одна 17-річна дівчинка була усиновлена, але відмовилася від батьків.

“Це дуже складні діти, вони вимагають не тільки соціального захисту, а й корекції поведінки. У мене були різні випадки, коли діти нападали на чергового. Одному зламали ребра, іншому завдали черепно-мозкову травму – він став інвалідом. Ще на одного чергового накидали матраци, і він дивом вижив. Ось з такою категорією дітей ми працюємо, і перш ніж озвучувати висновку, потрібно було розібратися “, – вважає директор.

Заступник губернатора Волинської області Світлана Мишковець каже, що вона також виїжджала до притулку.

“З 34 опитаних дітей, п’ятеро (три дівчинки і два хлопчики) заявили про те, що були побої. Саме їх ми зараз відправили в інший притулок. Я сама крові і слідів побоїв не бачила. Під час моніторингу, коли працював представник уповноваженого з прав людини в притулку, бабуся однієї дівчинки прийшла і заявила про факт фізичного насильства. Але оскільки це діти, і триває слідство, я поки не можу оголошувати подробиці “, – розповіла Мишковець. За словами заступника губернатора, раніше подібних фактів в цій установі не було, і ніхто не звертався зі скаргами.

“Проблема в тому, що сюди потрапляють дуже складні діти. У кого-то опікуни, у когось неблагополучні сім’ї, а деякі і благополучні, але батьки не можуть з ними впоратися. Вони схильні до бродяжництва, тікають з дому”, – стверджує Мишковець.

У самому притулку дійсно давно неспокійно. Так, наприклад, у вересні 2015 року вихованець притулку напав на чергового через те, що той не відпустив його додому. У районному відділенні поліції тоді розповіли, що підліток підібрався до чергового ззаду і вдарив його по голові металевим предметом. У чоловіка черепно-мозкова травма і травми кінцівок. Правда, кримінальну справу проти неповнолітнього не відчиняли через його віку.

А кілька років тому з цього притулку втекли відразу одинадцять підлітків, серед яких було три дівчинки. Причому вони також напали на чергового, накинули на нього ковдру і почали бити. Відібрали ключі від дверей, хотіли вихователя зв’язати, але сил не вистачило, тому так і кинули, а самі втекли. Їх зловили протягом двох днів.

Волонтер Оксана Петрук бувала в цьому притулку – привозила дітям подарунки і спілкувалася з ними.

“Ми їздили туди з волонтерами, просто спілкувалися з дітьми, пили чай, вони намалювали малюнки для бійців АТО. Ми нічого у них не питали, але вони самі починали ділитися жахливими історіями про те, як вони тут опинилися.

“Я не можу сказати, що там суворий режим. Діти примудрялися купувати собі сигарети і тихенько курити в туалеті. Я жодного разу не бачила там страху перед вихователем. Швидше навпаки. Я можу помилятися, але мені дуже важко повірити в те, що там були сексуальні домагання. Розумієте, це не дитячий будинок, де діти перебувають постійно і їм нікому поскаржитися. Це тимчасовий притулок, де вони живуть до трьох місяців. Потім вони повертаються у свої сім’ї, або вирішується питання про позбавлення прав їхніх батьків”, – підсумувала Оксана Петрук.

Джерело.