Небезпечні жаби, дотик до яких лишає опіки на шкірі, водяться на Тернопільщині

Фото ілюстративне

Жаба плигнула на руку тернополянину. Після цього на шкірі з’явилися опіки. То ж чоловік налякався, чи не була жаба отруйною.

Як інформує “20 хвилин”, ділянка на шкірі, яка контактувала із жабою, вкрилася пухирцями, подібними на ті, що виникають при опікові від соку борщівника. Чоловік, ім’я якого не повідомляється, звернувся до медиків, які обробили пошкоджене місце антисептиком. Через декілька днів опік зійшов.

Доктор біологічних наук, завідувач кафедрою загальної біології Тернопільського педуніверситету, Василь Грубінко пояснив:

“Це була звичайна трав’яна жаба. Вони бувають піщано-оливкового кольору, з відливами синього.



В таких жаб отруйна шкіра, у ній є залозисті клітини. Таким чином жаба захищається від усіх, хто її чіпає. Тому брати її руками не варто”.

Дотик до трав’яної жаби дає реакцію на шкірі людини не завжди. Все залежить від індивідуальних особливостей людського організму.

“10 людей візьме в руки цю жабу і нічого, а 11-й може постраждати. Це випадкове явище. Це навіть не класичний опік, а алергічна реакція. Може бути кропивниця, почервоніння. Варто обробити уражене місце кілька разів на день перекисом водню, щоб не було зараження. Мастити жиром не варто. Якщо буде набряк, потрібно звернутися до свого дільничного лікаря або дерматолога”. – Пояснив Василь Грубінко.

Як відомо, отруйні жаби в Україні не водяться. У світі їх нараховується всього 5-6 видів. І мешкають вони у тропічному кліматі.