14 серпня Медовий Спас та Маковія-2018: Чого не варто робити в цей день

14 серпня православні та греко-католики відзначають Медовий Спас. Його який також називають Перший Спас, Спас на воді, Маковий Спас, Маковій. В цей день починається Успенський пост, а церква відзначає Походження (винесення) древ Хреста Господнього.

 

 

До свята ми спеціально підготували найцікавіші привітання. Також у цій статті ми можете дізнатися про традиції та обряди на Медовий Спас (Маковія).

Медовий Спас: традиції та обряди

На Медовий Спас у церкві святять воду, мед, мак і квіти. У цей день існує традиція освячувати криниці, здійснювати хресний хід на природні водойми і джерела для освячення води. Після хресного ходу купалися у воді і купали худобу, щоб змити гріх і бути здоровішими.



Після Спаса на воді було не прийнято купатися у водоймах.

Вважається, що у Медовий спас необхідно обов’язково почастувати бідняка, щоб не накликати біду.

Освячений на Маковія мак прийнято зберігати до Святої вечері на Різдво і обов’язково додавати його в кутю.

Крім цього, цей мак використовувала дівчина, яка хотіла причарувати хлопця. Цим маком дівчина обсівала хлопця тричі, кажучи пошепки: “Щоб ти, мене кинув, коли збереш навколо себе цей мак”.

Також вважається, що жінка, яка хоче мати дітей, повинна вмитися колодязною водою в цей день, примовляючи: “Згадай, Спас, про всіх про нас, пішли кому радість, кому достаток, а мені — дитя. Хай буде так! Амінь!”.

Що не можна робити на Медовий Спас та Маковія

Лаятися, сваритися, бажати комусь зла. Також не слід займатися хатньою роботою. Не треба надто гучно святкувати та голосно говорити. Варто стриматися від вживання м’яса, яєць, риби та молочних продуктів.

Джерело.