Тернопільська сім’я бореться за землю, яку «віджимає» власниця сусідньої ділянки

Уже більше року сім’я Гончаровських з Тернополя намагається відсудити право власності на земельну ділянку, яка дивним чином опинилась у руках іншої особи – власниці суміжної ділянки Ольги Федченко. Про те, що частина території на вулиці Стецька, 26а з невідомих причин йому більше не належить, Володимир Гончаровський дізнався тоді, коли хотів отримати кадастровий номер. Виявилось, що його видали іншій людині, яка начебто і є власником території. Таким чином, Ольга Федченко стала власницею території на Стецька 26 та 26а, об’єднавши землю свого чоловіка та громадянина Гончаровського. Таке свавілля обурило чоловіка, тому за допомогою він звернувся до правосуддя.

 

– Ще минулого року ми хотіли отримати кадастровий номер нашої земельної ділянки, що розташована на вулиці Стецька, 26а. У Земельно-кадастровому бюро нам сказали, що такий документ вже видали іншій особі, а скасувати акт можна лише в судовому порядку. Відтоді ледь не щомісяця ми ходимо на засідання суду, – розповіла дружина Володимира Гончаровського пані Галина.

Зі свого боку відповідачка каже, що власницею землі вона нібито стала у 2009 році згідно договору дарування, який уклав її чоловік Роман Різничок.



Той факт, що земля знаходилась у власності іншої особи, чомусь не завадив укласти договір ні дарувальнику, ні обдаровуваній, ні нотаріусу. Сторона позивача вважає, що договір дарування земельної ділянки уклали незаконно, підписи документу – підроблені, а громадянка Федченко заволоділа ділянкою самовільно.

Уже рік минув відтоді, як справа знаходиться у Тернопільському міськрайонному суді. З найрізноманітніших причин суддя Любомира Сливка оголошує перерви у розгляді судового засідання. Сторона позивача вважає, що судовий процес затягують.

– На старість мій батько може залишитись без власного майна, яке належить йому ще з 2002 року. Після смерті свого чоловіка Федченко почала виготовляти документи щодо права на спадок. Тоді вона й вирішила «хапнути» земельну ділянку мого тата, яка розташована поруч. Київський науково-дослідний інститут судових експертиз надав висновок, що ділянка на Стецька, 26а справді належить моєму батькові. Чомусь довгий час суддя закриває на це очі, переносить засідання та поверхнево вникає в ситуацію, мотивуючи це тим, що у неї сто справ, тому деталей кожної знати не може. Чому за своє майно ми повинні ще й терпіти хамство у суді?! – обурюється донька позивача Оксана Гончаровська.

Київський науково-дослідний інститут судових експертиз справді встановив, що власником земельної ділянки на вулиці Стецька, 26а є саме Володимир Гончаровський. Про це свідчить Державний акт на право власності на землю Р1 № 665812 від 23.10.2002 року та зареєстрований у Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 4019.

Висновки Київського науково-дослідного інституту ставлять під сумнів законність договору дарування земельної ділянки, виданого нотаріусом громадянці Федченко. У зв’язку з цим Гончаровські вирішили звернутись до правоохоронних органів, аби відкрити кримінальне провадження за фактом підробки підпису. Ще 4 січня 2018 року слідчий ГУНП в Тернопільській області зареєстрував кримінальне провадження за заявою Володимира Гончаровського про те, що Федченко Ольга підробила документи, які дають право власності на земельну ділянку за адресою Стецька, 26а в м. Тернопіль. Згодом пана Володимира усно повідомили про те, що провадження закрили. Чому – Гончаровські не знають, бо досі так і не отримали письмового пояснення від правоохоронних органів.

На останньому судовому засіданні, яке відбулось ще 11 вересня, суддя Любомира Сливка оголосила перерву до 4 жовтня. Цей час дали для того, аби до наступного слухання отримати документи з міграційної служби та приватного нотаріуса, на основі яких надалі буде проведено експертизу щодо правдивості підпису громадянина Різничка.

Джерело.