У Херсоні через хворобу свиней – вирішили знищити безпритульних котів і собак

Рішення місцевої протиепізоотичної комісії обурило кілька сотень людей і вони вийшли із протестом під стіни Херсонської міськради. Ні – знищенню тварин. У Херсоні зоозахисники та небайдужі містяни протестували проти рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії про знищення безпритульних тварин через поширення африканської чуми свиней. Проте зоозахисники наполягають – протидія епідемії вимагає знищувати лише хворих тварин, а не усіх.

 

 

Під стіни Херсонської міськради вийшли кілька сотень людей, яких обурило рішення місцевої протиепізоотичної комісії – через поширення африканської чуми свиней знищити не лише хворих тварин, а й приспати усіх безпритульних собак та котів, які є носіями недуги.

“Треба знищувати бродячих собак та котів гуманними методами, а також дератизация – це є такий пункт – в усіх господарства усіх форм власності”, – каже в.о керівника Держпродспоживслужби Херсонщини Марина Малахова.

Зоозахисниця Римма Бараненко наголошує: “Ми дуже стурбовані підміною понять, що вбивати за інструкцією, за законом наказано саме носіїв хвороби, тобто хворих тварин. Собаки – вони не хворіють, хворіють тільки свині. Але чому під цей шум збираються знищувати собак, котів, які є просто переносниками, як і всі ми”.

Ми просимо прийняти колегіальне рішення в присутності представників чотирьох зоозахисних організацій з якими ми співпрацюємо, представників Держветеринарної служби, які мають ліцензію і право працювати з наркотичновмісними препаратами, які будуть застосовані при евтаназії”, – пояснює директор комунального підприємства “Гарантія” Ігор Семенчев.

Міський голова Херсона Володимир Миколаєнко особисто намагався заспокоїти протестувальників.



Запевняв: безпритульних тварин не знищуватимуть, а відловлюватимуть для стерилізації: “Жодної тваринки у Херсоні не знищено. Все, що робить наше комунальне підприємство – відловлює , стерилізує, кліпсує і випускає. Інших дій КП робити навіть не має права”.

Проте, учасники акції не повірили обіцянкам і підготували звернення до Генпрокуратури та Верховної Ради з вимогою перевірити законність рішення протиепізоотичної комісії. Підписи під ним поставили майже 800 містян.

Джерело.