У Тернополі вчителі та лікарі готуються до масових акцій протесту

Вчителі, лікарі, працівники культури та загалом бюджетники невдовзі вийдуть на вулицю з протестами.

 

 

Подібні акції спершу проведуть в кожному обласному центрі, а згодом бюджетники з’їдуться на акцію до Києва.

Проведення таких акцій зумовлене кількома причинами. Зокрема намірами та діями влади як у Києві, так і на місцях.

“Це всеукраїнська акція. Її проведуть у два етапи, – каже голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний. – Так, 9 жовтня у обласних центрах, а 17 — у Києві. — Акція викликана двома такими ключовими подіями, як проект Держбюджету на 2018 рік, який не влаштовує соціальними параметрами найманих працівників, та чергові наміри Уряду підвищувати ціну на газ, електроенергію для населення.

Зрозуміло, що також люди невдоволені нестачею коштів на виплату заробітної плати працівникам бюджетних галузей та діями як центральних органів держуправління, так і органів самоврядування, які грають у великий теніс, або малий настільний теніс, перекладаючи вину чи відповідальність одні на одних. На сьогодні вцілому бракує грошей на виплату заробітної плати і освітянам, і працівникам охорони здоров’я, і соцсфери, і навіть працівникам управлінь”.

Зважаючи на такі обставини, 9 жовтня бюджетники Тернополя проведуть о 16.00 акцію у Тернополі.



Збір — біля пам’ятника Івану Франку. Далі підуть як до міської влади, так і під облдержадміністрацію.

“Які питання є до міської влади. Наприклад, у медиків, – додає пан Присяжний. – Міська влада робить оптимізацію закладів охорони здоров’я, відтак є проблеми з реорганізацією, об’єднання несумісних речей. Влада пояснює це тим, що не вистачає грошей. Але вони не починають шукати джерела доходів, а шукають, як на людях зекономити.

Хто сьогодні здатен проконтролювати, наскільки ефективно використовуються кошти місцевих бюджетів?. Мер наприклад, на нашу думку, зробив некоректно, коли сказав, що люди добрі вибачайте, ми припиняємо ремонт благоусторій, доріг і т.д., бо нам влада не додала грошей і ми змушені кинути їх бюджетникам, бо це нібито святе.

Але, натомість освітяни будуть мати претензії до міської влади, бо їм зменшили вдвічі доплату за престижність педагогічної праці – з 20 % до 10 і так далі. Так що ось такі питання будуть до міської влади. А облдержадміністрація — вони підпорядкована органам держуправління у Києві, і таким чином також відповідальна за те, що відбувається”.

17 жовтня, додає пан Присяжний, бюджетники вирушать до Києва. Цього дня якраз буде засідання Кабміну, а він і є суб’єктом, що подає бюджет до Верховної Ради.

“Звичайно, нам замилюють очі тим, що, мовляв, роблять все те на вимогу Міжнародному валютному фонду, – каже Андрій Присяжний. – Але такої прямої вимоги від МВФ – нема. Він вимагає одного: збалансуйте, друзі, бюджет.

А в нас починається знову збалансування за рахунок людей, не зарахунок дохідної частини, а олігархи у той час мають потужні преференції, якісь податкові пільги. Зрозуміло, що кошти з бюджету у нас неефективно використовуються”.

Джерело.