На Тернопільщині готуються до акцій протесту

Уряд сформував проект державного бюджету на 2019-ий рік. Передбачено, що прожитковий мінімум залишиться на цьогорічному рівні – 1836 гривень, підвищення заплановане аж в липні – до 1936 гривень і грудні – до 2027 гривень. Мінімальна зарплата з наступного року становитиме 4170 гривень.
Профспілки обурені таким проектом бюджету, вони готують хвилю пікетів.

«Кабінет Міністрів України сформував проект бюджету на 2019-ий рік, цей проект уже відправлено до Верховної Ради України. КМУ не провів жодних консультацій з соціальними партнерами: профспілками та Асоціацією роботодавців України. Відтак у проекті державного бюджету надто занижено соціальні показники. Мінімальна заробітна плата – менше 4200 гривень, прожитковий мінімум, менше двох тисяч гривень.



Проте за експертними підрахунками, мінімальна заробітна плата має бути у розмірі 7700 гривень, прожитковий мінімум – 5200 гривень. Соціальні стандарти, які нам пропонує Кабінет Міністрів України, не відповідають вимогам сьогодення. Тому ми не можемо з цим миритися і готуємося до протестних акцій», – каже голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний.

Нагадаємо, у Тернополі протест відбудеться 9-го жовтня о 16.00, у столиці – 17-го жовтня.

Профспілок бентежать і заяви Уряду щодо ймовірного підвищення цін на природний газ для населення. Можновладці мотивують це вимогою Міжнародного Валютного Фонду. Однак представники Всеукраїнської ради профспілок переконані, що такої вимоги немає.

Джерело.