Чиновники знову «пошматували» дороги Тернопільщини, щоб уникнути прозорих тендерів

Пройшло не так багато часу відтоді, як історія про поділ доріг по 40 метрів так званими «Остапами Бендерами» трохи вщухла. Так не тут було – управління капітального будівництва Тернопільської обласної державної адміністрації знову опинилося в епіцентрі чергового поділу доріг на відтинки, ремонт котрих обійдеться по 125 тис. грн. кожен.

 

 

Ще влітку цього року журналісти видання «Наші гроші. Львів» помітили, що Служба автомобільних доріг в Тернопільській області упродовж двох тижнів уклала 177 договорів з маловідомою фірмою «БМБуд». Сума кожного з цих договорів не перевищувала 200 тис.



грн, тобто дозволяла не проводити відкриті торги.

Згодом виявилось, що насправді у документах йшлося не про 177 доріг, а лише про 7, які поділили на відтинки по 40 метрів.

Тоді очільник САДу в Тернопільській області Богдан Юлик заперечив свою участь у цій махінації. Мовляв, САД є лише замовником, а не балансоутримувачем доріг місцевого значення. За словами Юлика, поділило дороги управління капітального будівництва Тернопільської облдержадміністрації на чолі з Віктором Кузяком.

Після цього, Міністр інфраструктури України Володимир Омелян на своїй сторінці у Фейсбуці спочатку вимагав звільнити так званих «Остапів» (ймовірно він мав на увазі, тих, хто причетний до укладання документів – зокрема, Олега Валова та Віктора Кузяка), але обмежився доганою. Також Володимир Омелян вимагав скасувати скандальні закупівлі і навіть дав доручення обмежити допороги з 200 тис. до 50 тис. грн.

Відтоді пройшло не так багато часу, як от управління капітального будівництва Тернопільської облдержадміністрації на чолі з Віктором Кузяком знову опинилось в епіцентрі чергової афери. Воно «начхало» на доручення Міністра інфраструктури й кілька днів тому заключило 30 прямих договорів по 125 тис. грн. кожен. Про це нас повідомив активіст Тернопільського осередку ВО «Автомайдан» Ігор Василів.

Цього разу УКБ Тернопільської ОДА поділило дорогу, що знаходить у селі Ласківці Теребовлянського району. Тим більше, за словами Ігоря Василіва, угоди уклали з компанією Глобал Білдінг Інжинірінг, яка пов’язують із народним депутатом родом із Тернопільщини.

– Тоді я попереджав Міністра інфраструктури у своєму пості в фейсбуці, що його розпорядження не зупинить цих оборудок. Вони як крали, так і продовжуватимуть красти, бо це всього-на-всього розпорядження, а не закон. Хто слухатиме міністра, якщо є закон? Так от, якщо не змінити законодавчу систему, вони і далі будуть красти. Пан Юлик минулого разу «вмив руки» з цієї справи аргументом, що Кузяк вже подав йому готові документи про поділ доріг на ділянки по 40 метрів. Цього разу начальник УКБ ТОДА вже не «відмажеться», бо сам поділив й сам обійшов тендери. Окрім цього, до 1 вересня не відбулося жодного відкритого торгу на дороги. Це говорить про те, що людина, яка там сидить – некомпетентна. Більше того, скажіть мені, що це за така вища міра покарання – догана? Просто це все хтось «кришує», щоб освоїти кошти. За ними всіма взагалі тюрма плаче, – пояснив Ігор Василів.

Як розповів активіст Тернопільського осередку ВО «Автомайдан», незважаючи на усі факти корупційної складової, які подані Степану Барні, очільник області надав «геніальну» відповідь Тернопільській обласній раді. Він зазначив, що усі наведені активістами доводи неправомірних дій начальника УКБ Кузяка В.С. не дають підстав для звільнення його з посади.

– Найгірше – це те, що ми постійно чуємо нібито «Прозорро» треба закрити, бо воно недосконале і таке інше. От якраз такі чиновники-крадії і мріють про його закриття. Вони тільки сплять і бачать, щоб «Прозорро» ліквідували і його більше не було, – додав Ігор Василів.

Також Ігор Василів додав, що за статистикою Міністерства інфраструктури Тернопільська область за темпами освоєння коштів, виділених на ремонт доріг, посідає передостаннє місце після Луганської області, в якій триває ООС.

Джерело.