Журналісти оприлюднили розслідування дерибану нерухомості та землі мером Ужгорода

19 жовтня громадські активісти оприлюднили короткий відеосюжет та матеріал щодо демонтажу 6-ти будівель комплексу Ужгородської міської друкарні.

 

 

Мова про споруди, загальною площею 885 метрів квадратних, рішення про демонтаж яких було прийнято сесією Ужгородської міської ради, 12 жовтня 2018 року.

Встановлено, що шляхом підробки відповідних висновків, чиновники міської ради, замість того, щоб провести публічний аукціон про продаж згадуваної нерухомості, умисно підготували проект рішення про демонтаж шести будівель комунальної власності міста.

Таким чином, завдяки цьому рішенню, окрім витрат бюджету на демонтаж споруд, місто недоотримало майже 8.5 мільйонів гривень від можливого продажу нерухомості.

Загальні збитки для Ужгорода сягають понад 10 млн гривень!

Згадувана нерухомість знаходиться на земельній ділянці з кадастровим номером 2110100000:10:002:0003, загальною площею 0.52 Га. Право на користування землею, також, належить виключно КП “Ужгородська міська друкарня”.

На ласий шматок землі, який знаходиться в двох хвилинах пішки від площ Петефі та Театральної, “кинули око” чиновники Ужгородської міської ради.

Провівши детальне розслідування, журналісти встановили, що на території друкарні знаходиться ряд споруд різної площі та призначення.

А проаналізувавши сайт Ужгородської міської ради, громадські активісти виявили рішення сесії, щодо дозволу на приватизацію найбільших споруд єдиного комплексу комунального підприємства.

Таким чином, окрім демонтажу 6-ти будівель площею 885кв.м., три будівлі загальною площею 1100 м/кв, було погоджено передати у приватизацію ТОВ “Торгсервісбуд Плюс”, яке створене в 2017-му році та має статутний капітал – 1 000 гривень.

Право на таку приватизацію ТОВ отримало шляхом здійснення покращення технічного стану будівель під час оренди цих приміщень.

В ході інспекції друкарні, журналісти впали в ступор, адже заявлене покращення проявилося всього-на-всього в заміні 11-ти металопластикових вікон та побілкою одніє стіни.

В підсумку, здійснивши роботи загальною вартістю +-60 тисяч гривень, товариство з обмеженою відповідальністю отримало право на викуп 3-х найбільших будівель комплексу.

Інші 6-ть будівель, Ужгородська міська рада, у змові з іншими учасниками схеми, вирішила демонтувати за гроші місцевого бюджету, розчистивши для майбутнього комплексу будівельний майданчик.

За цією схемою, витративши пару десятків тисяч гривень, приватне підприємство отримало у власність три найбільші споруди друкарні, півгектара земельної ділянки, вартість якої сягає близько 1 млн доларів, та, за кошт ужгородців – демонтаж 885 м.кв. споруд, які не “вписуються” в майбутній проект забудовника.

За інформацією редакції Закарпастького інсайдеру, основними стейкхолдерами цієї схеми являються депутат Ужгородської міської ради Сергій Варцаба та мер Ужгорода – Богдан Андріїв, які спільно планують забудовувати вкрадену у міста землю.

Наразі Прокуратурою Закарпатської області відкрито кримінальне провадження щодо прийнятого міською радою рішення про демонтаж комунального майна Ужгородської міської друкарні, однак, активісти мають надію, що після виходу цього матеріалу, органи прокуратури перевірять й законність приватизації іншої нерухомості комунального підприємства.

Джерело.