На Тернопільщині лютує кір: у трьох районах хворих найбільше

Найбільше хворих на кір зареєстрували у Тернопільському, Теребовлянському, Збаразькому, Борщівському районах та Тернополі. Однак фіксують випадки кору у всіх куточках області. Найбільше постраждалих серед дітей – 63%.

– Прогнозований ріст захворюваності на кір розпочався минулого року, коли було зареєстровано 298 випадків кору, – розповідає Світлана Маціпура, лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру. – За 9 місяців цього року маємо 1778 випадків. Це перевищує наші попередні епідемічні підйоми, які були у 2001, 2006 та 2012 роках. Тобто зараз маємо максимальну кількість випадків, а рік ще не закінчився.
Медики зазначають, що реєструють не тільки поодинокі випадки кору, а й спалахи, тобто три і більше випадки захворювання, які пов’язані між собою спільним джерелом.

– Цього року ми зареєстрували рекордну кількість спалахів – 41, – додає Світлана Маціпура.



– Із них діючими залишаються десять: у Тернополі, Чортківському, Кременецькому, Шумському, Збаразькому районах. Вже у жовтні ми зареєстрували 165 випадків захворювання на кір. До кінця місяця їх кількість зросте до 200. Якщо у серпні кількість хворих зменшилася, то у вересні з початком навчального року їх знову побільшало.
Фахівці зазначають, що кількість захворювань на кір зростає через недостатню імунізацію населення. Епідеміологи вкотре нагадують: попередити захворювання можна за допомогою вакцинації. Щеплення проти кору роблять у рік та шість років вакциною КПК. Якщо дитина з певних причин не була вчасно щеплена, то необхідно звернутися до педіатра, який складе відповідний графік проведення позапланових профілактичних щеплень.

Джерело.