На Тернопільщині все частіше зникають діти

Соціальна програма «Пошук дітей» діє на Тернопільщині. Для оперативного оповіщення про зниклих дітей правоохоронці відтепер використовують і мобільні мережі.

Програма «Пошук дітей» запрацювала в Україні у серпні 2017 року. Наразі ця програма діє в 23 областях на базі СМС-повідомлень. В абонентів «Київстар» послуга активується автоматично і безкоштовно.

«Принцип дії програми такий: мобільний оператор отримує інформацію про зникнення дитини від поліції, яка, в свою чергу, отримує на це згоду батьків. Далі формується СМС-повідомлення з інформацією про дитину, обставини її зникнення та посилання на Facebook-сторінку з детальними даними та фотографією. Є там і контакти поліції, за якими можуть звертатися охочі допомогти в пошуках.



Повідомлення про зниклу дитину отримають активні абоненти, які знаходяться в радіусі трьох кілометрів від місця зникнення. Це можуть бути як жителі міста, так і інших регіонів», – каже представник мобільного оператора Олександра Гнатик.

Завдяки цій програмі вже вдалося відшукати в Україні 111 діток. До послуги підключили понад 20 мільйонів абонентів.

«В Тернопільській області простежується тенденція щодо частішання випадків безвісти зниклих дітей. До прикладу, у 2016-му році було зафіксовано 30 випадків зникнення дітей, у 2017-му – 65 випадків, і вже у цьому році трапилося 68 випадків безвісти зниклих дітей. Зникнення дитини – це надзвичайна подія, до якої треба залучатися всім, щоб якомога скоріше встановити місце перебування цієї дитини. Найчастіше губилися юні діти, переважно – це школярі молодшого віку. Серед причин, коли пропадають діти, – насильство в сім’ї. Основна причина таких випадків – це відсутність належної батьківської уваги до дітей. Також траплялися випадки, коли залишали своє місце проживання підлітки, переважно це стосувалося соціально неблагополучних родин», – пояснює начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУ Національної поліції в Тернопільській області Петро Тихович.

Мета соціального проекту «Пошук дітей» – допомогти національній поліції України у розшуку зниклих дітей. Відтак жителів краю просять не відмовлятися від участі в цій соціальній програмі.

Джерело.