9% українських чоловіків вважають, що бити жінку — норма

Близько 9% чоловіків в Україні вважають, що побиття жінки є нормальною поведінкою.

Про це на прес-конференції, присвяченій старту інформаційної кампанії в Україні “Говори проти насильства”, заявив представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) Павло Замостьян, повідомляє Укрінформ.

“Близько 9% чоловіків в Україні кажуть, що це нормально – бити жінку. Фонд ООН ставить собі за мету принаймні вдвічі скоротити цю цифру і довести її до нуля. Для цього треба, насамперед, говорити про ці проблеми, а не мовчати. Говорити не лише у колі фахівців, а й у суспільстві.

Насильство в Україні, за нашими підрахунками, коштує щорічно понад 200 млн грн. Це гроші, які витрачають і жертва, і держава. Можливо ця сума далеко недооцінена, бо не всі звертаються по допомогу.



Та й система реагування на насильство вимагає розвитку, створення та удосконалення”, – зазначив Замостьян.

Він підкреслив, що відсутність насильства і почуття захищеності — це основні чинники стійкості і родини, і громади.

Як повідомлялося, 1 листопада в Україні стартувала інформаційна кампанія “Говори проти насильства” з протидії насильству у сім’ї. Метою кампанії є навчити українців розпізнавати “невидимі” форми домашнього насильства та реагувати на його прояви у своїй родині.

Понад 1 млн українок щороку зазнають фізичної чи сексуальної агресії або тиску у родині. До поліції звертається тільки щодесята жертва домашнього насильства. Щороку від 1 до 3 млн дітей в Україні стають свідками або жертвами домашнього насильства, зокрема, психологічного та морального.

10% вважають, що фізичне покарання дітей – це нормально у родині і не має до насильства жодного відношення. Лише третина сприймають демонстративне ігнорування дитини як насильство.

Джерело.