У дитячому садку Полтави попри заборону збирають кошти

У дитячому садку “Оленка” батьки збирають кошти на заміну дитячих шафок попри заборону міськради на побори в навчальних закладах. Адміністрація садка каже: батьки самі ініціювали збір.

 

— Шановні батьки, давайте голосуємо: хто за шафки, за збір коштів, за канцелярські матеріали, за театральні виступи Приймаємо одноголосне рішення: так — так, ні — ні. Пішли далі.

— Це буде оформлятися протоколом?

— Ні, це не буде оформлятися протоколом.

Так батьки вихованців дитячого садка “Оленка” збирали кошти на потреби закладу. О сімнадцятій годині вечора. На неофіційних батьківських зборах.

Про це нам повідомила мама вихованиці цього закладу Олена Іванченко.

“Батьки виявили ініціативу допомогти садочку — зібрати кошти на встановлення нових шафок для дітей. Надалі — на проведення ремонтів.



Кошти збираються також на потреби групи, на канцелярські приладдя, на мийні засоби. Знаю про цю систему фінансування, що це повинно виділятися. Є рішення-заборона органів місцевої ради про збір цих коштів. Тому я проти”, — пояснює жінка.

На мийні засоби збирають по 135 гривень, на потреби садочка — по 156, на поточний ремонт — по 500 гривень, на заміну шафок — ще по 500.

Після зборів підходимо до батьків. Один із них пояснює, чому вирішили скидатися коштами попри заборону поборів у навчальних закладах.

“Ми зайшли у новий навчальний заклад восьмого вересня. Кажемо: ой, а шафки такі погані. Давайте ми їх замінимо? А вони кажуть: ні-ні. Приходила комісія, подивилися: у вас дуже гарні шафи, у вас дуже гарна група. Сказали: а що ви хочете тут, завідувачка? У вас ліжечка нові, у вас нові унітази. Що вам ще хотіти?” — каже чоловік.

Цікавимося: як бути тим дітям, чиї батьки відмовляються сплачувати кошти?

“Усі батьки здадуть на 20 гривень більше і зробимо тій дитині шафку. Бо ми знаємо, що дитина не винна у тих “розборках” батьків, — відповідає чоловік. Завідувачка дошкільного навчального закладу запевняє: збір коштів”, — ініціатива батьків.

“Я сказала взагалі: почекайте, прийнято рішення про те, наказ написаний про заборону збору коштів, ми вас не ініціюємо. Я не говорила ні про заявку. Я говорила: зупиніться, будь ласка. У відповідь мені сказали: Світлано Вікторівно, ми будемо вирішувати самостійно, добровільно, якщо ми чогось забажаємо”, — зазначає завідувачка Світлана Убийвовк.

Запитуємо і про 156 гривень, які збирають на потреби садка. Адже на батьківських зборах прозвучало:

“156 гривень — це те, що ми здаємо по 13 гривень у місяць на рік. Три гривні ми щомісячно здаємо завідувачці. Завідувачка, як вона тоді сказала, хотіла за оці три гривні, які ми здаємо, купити килимок”.

Завідувачка ж каже протилежне:

“Не сплачують, а сплачували. Вони сплачували, надавали допомогу матеріальну до того часу, поки це не було заборонено міською радою”, — каже Світлана Убийвовк.

Ситуацію коментує юрист Тарас Захаров:

“Усі дії по збиранню коштів, якщо вони не оформлені офіційно, якщо вони збираються готівкою, без видачі будь-яких документів, навіть банальних розписок, які передаються із рук у руки, ці дії є незаконними. 4.14-4.27 Тому що, по-перше, незрозуміло, хто їх збирає. По-друге, незрозуміло, чи дійсно існують ці потреби. По-третє, незрозуміло, хто і як їх буде використовувати”, — пояснює Тарас Захаров.

Батьківські збори правознавець вважає незаконними.

“Так звані батьківські збори, які розв’язують певні питання, на мою думку, — дуже гарний спосіб відійти від відповідальності адміністрації вказаних навчальних закладів. Коли нібито ініціатива йде не від посадових осіб, а від батьків”, — говорить юрист.

На сайті дошкільного навчального закладу знаходимо кошторисну документацію: цього року дитячий садок з міського бюджету отримав майже сім з половиною мільйонів. Та звітності про те, на що витрачено кошти, у вільному доступі немає.
В іншому документі, оприлюдненому на сайті, зафіксована спонсорська допомога від батьків. Тут бачимо: будматеріали, полички, фотоапарат, пилосос, костюм Крижинки та натяжну стелю. Загальна сума внесків — майже сто тисяч гривень.

 

Джерело.