Часто німіють руки або ноги: про що це свідчить і що робити

Оніміння хоча б раз трапляється у кожної людини і на це є низка причин, частина з яких цілком нормальні, але деякі можуть бути симптомом хвороби.

 

 

Про це розповів лікар-невролог Олексій Сіделковскій, передає НВ.

Оніміння кінцівок можна поділити на безпечне та небезпечне. “Безпечне” оніміння – це коли будь-яка ділянку тіла німіє через тривало незмінне положення чи занадто туго перетягнуту частину тіла (наприклад, ремінцем від взуття, пов’язкою або джгутом) – відбувається здавлювання кровоносних судин.

Такий вид оніміння не спричинений внутрішніми захворюваннями. Занадто тривалий застій крові може спричинити важкі наслідки, зокрема, синдром тривалого здавлювання, тромбогеморагічний синдром і сепсис.

Небезпечне оніміння – це регулярне оніміння, не спричинене тривалою нерухомістю чи здавлюванням. Важливо: якщо німіє не лише кінцівка, а й ділянки, не схильні до “затікання” (обличчя, спина, ділянка геніталій), причинами можуть бути різні захворювання.

Оніміння кінцівок – причини виникнення
– механічне передавлювання судин (тромби, травми, остеохондроз, набряки, пухлини);
– “слабкі” судини;
– анемія і гіповолемія (патологічний стан, який відбувається через зменшення об’єму циркулюючої крові);
– нестача кальцію, магнію, вітаміну В12;
– цукровий діабет;
– артрити;
– неврити;
– розсіяний склероз;
– різноманітні неврологічні захворювання;
– защемлення, здавлювання нервів (травми, набряки, пухлини, дуже вузькі канали проходження нервів);
– транзиторні ішемічні атаки;
– важкі хвороби серця;
– передінфарктний і передінсультний стан.
Такого типу оніміння дуже небезпечне для здоров’я і навіть життя людини. Важливо вчасно звернутися до лікаря і почати лікування. Найчастіше, сімейні лікарі скеровують хворого до невролога і кардіолога, рідше – ендокринолога.

Профілактика оніміння дуже проста: правильне харчування, дотримання нормального режиму сну, тренування серцево-судинної системи, відмова від куріння тощо.

 

Джерело.