“Драконівські” штрафи для українців: за що і скільки доведеться платити

Днями Верховна Рада ухвалили два скандальних закони, які серйозно вплинуть на водіїв “євроблях” у майбутньому, експерти вже зараз охрестили їх “батогом” і “пряником”, тому про приємні очікування можна забути.

 

 

Про це пишуть ЗМІ із посиланням на коментарі експертів та обговорення самих власників авто на єврономерах у мережі.

Якщо спочатку Рада прийняла законопроект №8487, спрямований в основному на зміни акцизних ставок при розмитненні машини, то документ під номером 8488 покликаний знищити у зародку бажання ввозити в країну і користуватися автомобілем без сплати податків.

Перший закон (№8487) кардинально змінює ставки акцизів. На їх розмір тепер буде впливати вік авто і об’єм двигуна. Базову ставку встановили на рівні € 50 для бензинових авто і € 75 – для дизелів. Однак для великих “кубатур” розмір базової ставки буде в два рази вище.

У перші три місяці дії закону порушників обіцяють не штрафувати.

Але найбільше водіїв зацікавив другий закон – №8488. Ним законодавці вводять воїстину драконівські санкції за порушення митних правил при ввезенні авто в Україну і запускають тотальний контроль за їх переміщенням.

Документом передбачено створення загальної бази УКРІНФОРМ, Нацполіції і прикордонників – для всіх автомобілів, що в’їхали на територію України в режимі “тимчасового ввезення або транзиту”, щоб злагоджено контролювати виконання правил ввезення машин, і карати за їх порушенняю

Поліція отримає право зупиняти євробляхи і перевіряти їх на предмет порушення митних правил. У прямі обов’язки поліцейських тепер входитиме “виявлення автомобілів, які порушують правила реєстрації” та інформування податкових органів про таких порушників.

Порушувати митні правила стане насправді дуже дорого.



Наприклад, якщо виявиться, що за кермом знаходиться не людина, яка ввезла авто в країну, їй загрожує штраф у розмірі 34 тис. грн. А прострочення термінів “транзиту” або “тимчасового ввезення” більш ніж на місяць тягне за собою просто космічні санкції – 170 тис. грн.

Позбутися євроблях також стане непросто. Законом заборонено розкомплектовувати такі автомобілі. Поліції доручили виявляти такі випадки, за що передбачено окремі штрафні санкції.

Джерело.