Українцям будуть повертати гроші: кому пощастить

Українцям можуть повернути податки, які вони офіційно заплатили до державного бюджету. Держава бере із зарплати кожного офіційно працює 18% прибуткового податку, і саме їх Фіскальна служба може віддати назад.

 

 

Освіта – одна з підстав отримати податкову знижку. Якщо дитина навчається в приватному дитячому садку або школі, то батьки можуть отримати повернення податку. Те ж саме і при навчанні на контракті в ПТУ чи вузі.

Однак, є одне «але». Людина повинна працювати офіційно, так як податкова знижка – це повернення частини сплаченого роботодавцем прибуткового податку з офіційної зарплати. Тому підприємці і ті, хто оформлений за цивільно-правовим договором, не можуть отримати повернення податку.



Отримати гроші можна тільки за навчання в Україні. Для цього треба мати договір з навчальним закладом та квитанції, які підтверджують оплату навчання.

«Право на отримання податкової знижки мають тільки члени сім’ї першого ступеня споріднення, тобто – чоловік, дружина, діти, батьки. Відповідно, якщо платник сплачував за своє навчання, навчання дітей або батьків, він може звернутися до Фіскальної служби для отримання податкової знижки », – пояснює експерт Діна Дрижакова.

Гроші можна отримати після закінчення податкового року до 1 квітня. Тобто, податкову знижку за навчання в 2018 році можна отримати з 1 січня по 1 квітня 2019 го. Якщо декларацію не подати вчасно, знижка втрачається. Враховується календарний рік, а не навчальний. Виходить, один навчальний рік – це два різних податкових.

Для отримання знижки треба піти в Фіскальну службу з паспортом, ІПН, договором на навчання, квитанціями за рік. Там дадуть заповнити податкову декларацію, в неї треба вписати отримані доходи за рік і суму, яку людина заплатила за освіту. Протягом 60 днів гроші повернуть.

«Для отримання податкової знижки на навчання потрібно надати паспорт, довідку про присвоєння ідентифікаційного коду, довідку про зарплату з вказаною сумою нарахованої заробітної плати, суми соціального внеску та суми утриманого податку з доходів фізичних осіб, копію договору з навчальним закладом, копії квитанцій за навчання за звітний календарний рік, документи, що підтверджують ступінь споріднення (свідоцтво про народження дітей, свідоцтво про шлюб і ін.), заява із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування », – додала Дрижакова.

Скільки можна отримати повернення податку? Наприклад, за навчання в університеті з січня по грудень 2017 го батьки студента заплатили 20 тисяч. Податкову знижку може отримати тільки один з батьків або сам студент, якщо він офіційно працює. Держава повертає тільки прибутковий податок, а з суми 20 000 грн – це 3600 грн (20 000 * 18%).

Джерело.