На Тернопільщині договори на проведення робіт є, самого ремонту – немає

Моніторинг прозорості та доброчесності проведення ремонтів доріг в Тернопільській області провела громадська організація “Нівроку” за кошти програм розвитку ООН. Загалом обстежили понад 90 км доріг державного значення та понад 32 км – місцевого значення, які ремонтували два роки.

 

 

За підсумками обстеження активісти зняли документальний фільм із відеодоказами ремонту дорожнього покриття. Його продемонстрували 19 листопада на прес-конференції про підсумки моніторингу. – Найбільше порушень виявили на дорогах місцевого значення. Нам взагалі незрозумілий принцип відбору ділянок для ремонту та найбільше здивувало, що договори підписані на одні ділянки, а роботи виконуються на іншій ділянці, – говорить голова громадської організації “Творче об’єднання “Нівроку” Олександр Домбровський. – До прикладу, якщо взяти дорогу “Жовнівка-Коржова”, де в системі Prozorro є 32 звіти про укладений договір з надання послуг з поточного ремонту дороги на ремонт кожних 40 метрів дороги.

При тому, що ремонти на задекларованій ділянці дороги не проводились.



Окрім того, експерти зазначили, що на деяких дорогах не співпадають індекси доріг та назви доріг у закупівлях. – До прикладу, стоїть індекс “С-200810”, згідно усіх документів ця дорога називається “Глина-Медова-Будилів”, але в закупівлі вказано назва дороги “Козова – Літятин”, яка знаходиться в іншому місті.

На нашу думку, це маніпуляції, які мають на меті зробити неможливим якісний контроль за ремонтом. – каже пан Домбровський. Серед проінспектованих доріг знайшли дороги, індекс яких з одного району Тернопільщини, а назви – в інших. З представників підрядних організації, що виконували роботи, на прес-конференцію прийшов лише представник “Технобудцентру. Інші – відмовились від коментарів. Проігнорували запрошення на прес-конференцію і представники Тернопільської облдержадміністрації, управління капітального будівництва та служби автомобільних доріг.

Джерело.