Розмитнення «євроблях»: у ДФС дали відповіді на 11 найчастіших запитань

Державна фіскальна служба дала відповіді на найпоширеніші питання щодо нових умов розмитнення транспортних засобів із європейською реєстрацією.

1. Які документи потрібно подати для митного оформлення авто, ввезених в Україну з Литви, Польщі, Болгарії, Німеччини у режимі тимчасового ввезення, транзиту, на машини з простроченим транзитом?

У всіх випадках разом із митною декларацією (яку оформлює митний брокер) на транспортний засіб, що декларується у режим імпорту, необхідні такі основні документи:

– реєстраційні (технічні) документи на транспортний засіб (як правило, це технічний паспорт);

– документи, що підтверджують право власності особи на транспортний засіб (договір купівлі-продажу) або право ним розпоряджатися та декларувати (доручення);

– рахунок-фактуру (інвойс) або інший документ, який визначає вартість товару.

2. В якому місці та на якій митниці можна розмитнити транспортний засіб, який вже ввезли в Україну або який тільки планують ввезти?

Митне оформлення можна здійснити у будь-якій митниці України. Адреси та реквізити конкретних місць оформлення можна знайти на субсайтах територіальних органів ДФС або на веб-порталі ДФС.

3. Чи можна не виїжджати з України, а здійснити митне оформлення на митниці свого регіону?

Можна не виїжджати, а подати необхідні документи і пред’явити транспортний засіб до будь-якої митниці.

4. Чи може ввезти авто, заявлене в режим “імпорт”, особа, яка не перетинала на цьому авто кордон?

Може бути заявлене особою, яка не перетинала митний кордон, за умови подання документів, що підтверджують право власності цієї особи на транспортний засіб або право ним розпоряджатися та декларувати.

5.



Чи може скористатися знижкою протягом 90 днів людина, яка вже розмитнила таке авто?

Ні. Знижка протягом 90 днів може бути застосована при оформленні громадянином лише одного легкового транспортного засобу. Один транспортний засіб може бути оформлений тільки один раз.

6. Чи може авто в’їжджати на територію України з підготовленою попередньою митною декларацією без сплати залогових платежів, якщо авто заявлене в режим “імпорт”?

У випадку, якщо громадянин прийняв рішення ввезти автомобіль, то подання попередньої митної декларації та гарантування сплати митних платежів обов’язкові. У такому випадку застосування грошової застави – тільки один із видів забезпечення сплати митних платежів. Можна обрати й інші види гарантування.

7. Може людина сама звернутися до митниці та подати документи для імпорту авто? Чи для цього потрібен спеціальний митний брокер? Якщо потрібен, де взяти перелік брокерських фірм? Яка середня вартість брокерських послуг?

Громадянин може спробувати самостійно заповнити митну декларацію та подати необхідні документи. Законодавство це не забороняє. Все ж краще звернутись до митного брокера. Транспортні засоби декларують із заповненням митної декларації, порядок заповнення якої потребує спеціальних знань і певного програмного забезпечення. Крім того, паперова митна декларація повинна обов’язково супроводжуватись її електронною копією. Неправильне заповнення митної декларації може призвести до низки неприємностей. Зокрема, до складання протоколу про порушення митних правил).

Інформацію про митних брокерів постійно оновлюєть і розміщують на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у рубриці “Реєстри”.

Інформацію про вартість брокерських послуг можна дізнатись у митних брокерів. ДФС не контролює цю вартість.

8. Чи потрібно приїжджати на авто до зони митного огляду для його догляду?

Митне оформлення здійснюється у будь-якій митниці України. Пред’явлення авто митниці є обов’язковим. Рішення про проведення митного огляду приймає посадова особа митниці з урахуванням вимог Митного кодексу. Оскільки митні формальності здійснюються у зонах митного контролю, то приїжджати до зони митного контролю обов’язково.

9. Якщо сплачений штраф за прострочення транзиту, чи треба сплачувати 8,5 тис. штрафу, передбаченого новим законом?

Сплата штрафу при порушенні громадянином митних правил не звільняє його від виконання взятих на себе зобов’язань щодо дотримання митного режиму. Новий закон передбачає, що, незважаючи на сплачений раніше штраф, добровільна сплата коштів у розмірі 8,5 тис. грн є обов’язковою при оформленні в режим “імпорту” транспортного засобу, щодо якого порушено строки та умови режимів транзиту чи тимчасового ввезення.

10. На які реквізити має сплачуватися добровільний платіж 8,5 тис. грн?

Передбачені новим законом добровільні кошти сплачують одночасно з митними платежами і в такому самому порядку. Реквізити депозитного рахунку, на який сплачують кошти, індивідуальні для кожної митниці.

Інформацію про реквізити депозитного рахунку митниці можна знайти на субсайтах територіальних органів ДФС, дізнатись у працівників підрозділу митниці або брокера.

11. Хто і як визначає вартість авто, з якої платиться ПДВ та мито?

Документи, що підтверджують вартість придбаного громадянином автомобіля, – це договір купівлі-продажу, інвойс, банківські або інші платіжні документи, експортна декларації, довідкова інформація щодо вартості аналогічних транспортних засобів у країні експорту.

У цих документах повинні бути зазначені дата продажу, номер шасі (рами), кузова (або ідентифікаційний номер), номер двигуна автомобіля, його модель, рік виготовлення, а також ім’я та прізвище особи, якій продано автомобіль. Якщо людина не має цих документів або у них заявлена неправильна вартість, митниця ДФС визначає вартість автомобіля самостійно.