Як маніпулюють виборцями на Тернопільщині?

Найпоширеніший із них — це вибіркова соціологія. Реальні дані соціологічних досліджень значно складніше показати і пояснити, аніж вигадані. У таких випадках посилаються лише на пункти, які вигідні політикові мовчать про ті, які не є привабливими для нього.

Ще одна маніпуляція — так звана «уявна більшість». Це найменш затратний спосіб, коли розповідають, що ту чи іншу ідею або персону підтримує «більшість українців». Завдання політиків при цьому — ненав’язливо переконати людей, що їхні ідеї є популярними, а тих, хто їх не підтримує, — меншість.

Існує поняття так званої «липової соціології». Це ті випадки, коли політичні сили чи особи замовляють рейтинги, зроблені за результатами опитувань на телеканалах, у друкованих ЗМІ, в інтернет-виданнях.

Ще один спосіб маніпуляції — боти.



Політики можуть купувати їх у соціальних мережах. Часто ботом є одна людина, яка в інтернеті реєструється під багатьма іменами і видає себе за різних осіб. Вона пише коментарі під дописами політиків, розхвалює їхні постаті і закликає підтримувати того чи іншого кандидата або політичну силу. Нині також практикують платити чималі кошти за позитивний допис чи відео відомим блогерам.

Джерело.