Хто такий митрополит Епіфаній, який може очолити помісну церкву

Завтра, 15 грудня у Києві відбудеться Об’єднавчий собор православних церков, на якому мають намір обрати першого предстоятеля Української православної церкви. Фактично – це буде перший визнаний київський митрополит з часів правління Ярослава Мудрого.

Як повідомляють столичні ЗМІ, один із ймовірних кандидатів в предстоятелі – 39-річний Митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній (в миру – Сергій Думенко).

Він родом з Чернівецької області. Вивчав філософію в Афінах та богослов’я у Київ, має ступінь доктора богослов’я. Розпочав кар’єру на Рівненщині, де займався церковною журналістикою: був редактором інтернет-проекту “Рівне Православне” та членом редколегії церковно-релігійної газети “Духовна нива”. Згодом завідував катетдрою філології в Київській духовній академії.

З 2008 року став секретарем Філарета, з цього періоду починається кар’єрний зріст Епіфанія: у березні 2008 року стає намісником Видубицького монастиря, а вже в травні керує справами Київської Патріархії.

У 2009 році Філарет висвячує Епіфанія у єпископи Вишгородські. Рішенням Архієрейського Собору УПЦ КП від 28 червня 2013 року возведений в сан митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського та призначений Патріаршим намісником з правами єпархіального архієрея.



З 13 грудня 2017 року має титул митрополит Переяславський і Білоцерківський.

Побутує думка, що Епіфаній не є самостійною фігурою в православ’ї і вплив Філарета, як “сірого кардинала” на Українську православну церкву збережеться. Можлива навіть форма так званого почесного предстоятельства, коли Епіфаній стане очільником церкви, а Філарет збереже свій статус “почесного патріарха”, зберігаючи свій моральний авторитет і вплив на принципові рішення в церковних справах.

Дитинство Епіфанія минуло у селі Стара Жадова Сторожинецького району Чернівецької області. Тут досі проживають його мама Віра і два рідних брати, один із яких вже одружений.

Як повідомили кореспонденту molbuk.ua у сільраді, це – гарна християнська сім’я, всі ходять до церкви. Мешканці села вже чули про цю подію з телевізійних новин. Місцеві мешканці стверджують, що коли Главою об’єднаної української церкви оберуть їхнього колишнього односельчанина, всі вони будуть дуже раді.