10 найнебезпечніших наслідків дефіциту вітаміну D

Якщо вам не пощастило жити в сонячних тропіках, то велика ймовірність, що вам постійно не вистачатиме “сонячного” вітаміну D. І це зовсім не хороші новини.

Дефіцит цього вітаміну є поширеним фактором ризику багатьох захворювань. Більш того, при наявності раку грудей або простати нестача вітаміну D істотно підриває шанси на виживання.

Офіційно рекомендований добовий обсяг цього вітаміну — 600 МО, що, на думку багатьох вчених, набагато нижче реальної потреби дорослої людини в 2000 МО.

Чим же небезпечний недобір?

1. Підвищується ризик депресії
Люди з дефіцитом вітаміну D володіють у 2 рази більшим ризиком бути діагностованими з депресією в порівнянні з тими, хто не відчуває в ньому недоліки. Гіпоталамус та інші області мозку, що відповідають за регулювання настрою, містять рецептори вітаміну D, тому його дифіцит може порушити здатність цих частин мозку функціонувати нормально.

2.



Знижується шанс одужати від раку

Ракові хворі, які отримують вітамін D в достатньому обсязі, за статистикою довше живуть і довше перебувають у стані ремісії, ніж хворі з дефіцитом. Вчені встановили, що 10-балове підвищення рівня вітаміну D на 4% збільшує шанс вижити при онкології. Найміцніший взаємозв’язок між одужанням і рівнем вітаміну D виявили у випадках лімфоми, раку товстої кишки і молочної залози. Зокрема, при раку грудей достатній рівень вітаміну D підвищує шанс вижити рівно в 2 рази.

3. Підвищується ризик розвитку агресивного раку простати
Ризик розвитку агресивного раку простати у чоловіків збільшується в 4-5 раз при нестачі вітаміну D. Причина цього взаємозв’язку поки не виявлено, але вчені переконані, що саме достатнє отримання цього вітаміну може зіграти вирішальну роль в одужанні від раку.

4. Підвищується ризик деменції та хвороби Альцгеймера
Дорослі з помірним дефіцитом вітаміну D мають на 53% підвищеним ризиком розвитку деменції, при гострому дефіциті ризик підвищується до 125%, ризик хвороби Альцгеймера — до 122%. Вчені також додають, що необхідність у добавки вітаміну D з віком тільки збільшується, оскільки старіюча шкіра гірше перетворює сонячне світло в цей вітамін, підвищуючи тим самим дефіцит.

5. Підвищується ризик псоріатичного артриту
Близько 30% пацієнтів з псоріазом страждають одночасно і від захворювання, званого псоріатичний артрит, при якому імунна система починає атакувати тканини суглобів, викликаючи біль і запалення. Нещодавнє дослідження з’ясувало, що 62% хворих на псоріатичний артрит відчувають дефіцит вітаміну D.

6. Підвищується ризик більш гострих захворювань серця
У людей з нестачею вітаміну D на 32% підвищений ризик розвитку захворювання коронарної артерії і на 20% — гострої форми цього захворювання, що вражає численні судини. Вітамін D може поліпшити імунну функцію організму і пригнічувати запалення в ньому, що знизить ризик проблем із серцем.

7. Підвищується ризик пневмонії
Ризик розвитку пневмонії в 2,5 рази вище при нестачі вітаміну D. Цей дефіцит здатний послаблювати імунітет, підвищуючи вразливість перед заразними захворюваннями, включаючи респіраторні.

8. Підвищується ризик розвитку шизофренії
Люди з нестачею вітаміну D в два рази частіше діагностуються з шизофренією. Поки що вченим не вдалося виявити причину цього взаємозв’язку.

9. Прискорюється прогресія розсіяного склерозу
Раніше дослідження вказували на зв’язок між зниженим рівнем вітаміну D і підвищеним ризиком нейром’язових захворювань, включаючи розсіяний склероз, хвороба Паркінсона та інші. В додаток до цього тривожного прогнозу одне з недавніх досліджень виявило, що нестача цього вітаміну прискорює прогресію і погіршує перебіг захворювань даної природи.

10. Підвищується ризик передчасної смерті
Люди, що відчувають нестачу у вітаміні D, частіше вмирають передчасно — ось висновок аналізу 32 досліджень. Люди з рівнем вітаміну D менше 30 нг/мл (нанограм на мілілітр) володіли найвищим ризиком передчасної смерті, ніж люди з вищими показниками. Але більше — не завжди краще: користь вітаміну D зводиться нанівець при його рівні в 50 нг/мл і вище.