Уряд затвердив механізм монетизації субсидій для домогосподарств

Кабінет Міністрів на засіданні в четвер затвердив механізм монетизації субсидій для кінцевого споживача.

“Проект постанови передбачає, що з 1 січня 2019 року в грошовій формі буде надаватися субсидія тим домогосподарствам, які вперше звернуться по її отримання”, – сказав міністр соціальної політики Андрій Рева, представляючи документ.

З травня субсидії в грошовій формі будуть отримувати всі домогосподарства за неопалювальний сезон, а з жовтня монетизація торкнеться всіх одержувачів субсидії. За словами міністра, поетапне впровадження дозволить відпрацювати механізм на обмеженій кількості одержувачів.

“Сума субсидій буде нараховуватися безпосередньо на особистий обліковий запис одержувача в банківській установі. При цьому фінансування буде проходити на центральному рівні”, – пояснив Рева. Кошти будуть спрямовані тільки на оплату комунальних послуг, при цьому заощаджений залишок коштів сім’я зможе використовувати на свій розсуд у повній сумі, а не частково, як було раніше.

Прес-служба Кабміну уточнила, що субсидія від держави буде надходити на особистий рахунок одержувача в Ощадбанку. Той буде розраховуватися за субсидіанта з постачальниками комунальних послуг й одразу за допомогою СМС інформуватиме про те, скільки потрібно доплатити за комуналку.

“Скажімо, домогосподарству виділено субсидію на газ, воду, електроенергію у загальному розмірі 1500 гривень. А сума всіх комунальних платежів становить 2000 гривень.



1500 субсидіарних гривень Ощадбанк перерахує постачальникам послуг і проінформує сім’ю субсидіанта про те, що йому залишилося доплатити за комуналку 500 грн”, – повідомили в уряді.

Усім одержувачам пільг і субсидій необхідно в травні подати заяву на монетизацію і декларацію про доходи в управління соцзахисту населення.

В Ощадбанк йти не потрібно. Після опрацювання заяви акаунт в Ощадбанку буде відкрито автоматично. В особистому кабінеті можна буде відстежити інформацію про розмір нарахованої допомоги, перелік комунальних послуг, які оплачено за рахунок субсидії, залишок коштів.

Банк щомісяця буде повідомляти про надходження коштів від держави, їх використання і залишок. Після закінчення опалювального сезону – в червні – суми невикористаних коштів перекажуть на поточні рахунки.

Їх можна буде зняти з рахунку готівкою.

Ощадбанк обрано державою тому, що він має розгалужену мережу відділень (понад 3200) і великий досвід виплат соціальної допомоги і пенсій.

Обслуговування в ньому буде безкоштовним.

Нагадаємо, що в Україні взято курс на монетизацію, тобто виплату “живих” грошей конкретній сім’ї, оскільки до цього дня люди отримують допомогу лише у вигляді списаних у платіжках сум на оплату. Реальні розрахунки відбуваються на рівні держбюджету і постачальників, оминаючи кінцевих одержувачів субсидій. Змінити систему відразу ж уряд був не готовий, зійшлися на компромісному варіанті, протягом 2018-го монетизувати субсидії на рівні постачальників, а з 2019-го – на рівні споживачів.

З постачальниками раніше теж грошима не розраховувалися, використовуючи заплутану схему клірингових взаємозаліків. Не вирішивши цієї проблеми, почати видавати гроші людям безпосередньо було неможливо. Монетизація для постачальників запрацювала з 2018 року.