“Мінімалка” 3200, нові пенсії та скорочення стипендій. Як зміниться життя українців з 1 січня

У новорічну ніч, з 1 січня 2017 року, набирає чинності багато нових законів, які змінять життя українців. Ми зібрали в одному матеріалі усі головні нововведення, які починають діяти вже з сьогоднішнього дня.

groshi-prapor-860x484

Нова зарплата

З Нового року набирає чинності законопроект №5130 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”, згідно з яким мінімальна заробітна плата підвищиться до 3 200 гривень.

При цьому протягом всього 2017 року розмір мінімальної заробітної плати вже не буде змінюватися в залежності від перегляду прожиткового мінімуму.

Акцизи на алкоголь, сигарети і паливо

У бюджеті на 2017 рік передбачено підвищення акцизів на сигарети і алкоголь. На сигарети специфічна ставка склала 40%, а адвалорна ставка залишилася без змін. На алкогольні та слабоалкогольні напої податок зріс на 20%, кріплені та ігристі вина – на 12%.

Так, згідно з підрахунками, пачка сигарет подорожчає в середньому на 3,5 грн. Горілка подорожчає на 20%, а пиво і вино – на 10-15%, вважають експерти.

Важливою податкової новацією є також відміна так званого роздрібного акцизу на нафтопродукти. Тепер ставка з роздрібних продажів буде закладена в загальні податки на паливо.



Відповідно, з 1 січня 2017 року на бензин вводиться ставка 213,5 євро/1 тис. л, скраплений газ-52 євро/1 тис. л, що приблизно в 1,5 рази більше, ніж зараз.

Платні телеканали

1 січня 2017 року вступає в силу закон “Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги)”.

Завдяки цьому медіагрупи тепер зможуть вимагати з операторів платного телебачення плату за мовлення каналів в їхніх мережах (до цього кабельники були зобов’язані відповідно до УПУ транслювати їх безкоштовно).

Медіагрупи вже оприлюднили свої розцінки, але, правда, не всі провайдери готові їм платити. Якщо ж вони погодяться на умови телегруп, витрати провайдерів зростуть, а разом з ними – і абонплата для споживачів.

Нова пенсійна система

З Нового року, згідно із законом “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, система нарахування пенсій зміниться. Так, 1 січня 2017 року запускається накопичувальна система виплати пенсій: кожен українець віком до 35 років почне відраховувати частину своєї зарплати на майбутню старість.

Такі відрахування акумулюються на індивідуальному рахунку, скористатися ними можна буде тільки після виходу на пенсію. При цьому протягом п’яти років (з 2017 по 2022 рік) відсоток відрахувань поступово зросте з 2% до 7%. Надалі цей відсоток буде залишатися незмінним. За рік планується залучити близько 5 мільярдів гривень.

Але разом з тим будуть проводитися відрахування із солідарної (старої) пенсійної системи. Таким чином, при одночасній роботі і солідарній (старій) і накопичувальній (новій) пенсійній системі деяким категоріям громадян доведеться платити більше 22% + 2% до 22% + 7% податків протягом найближчих років.

Нагадаємо, що наразі мінімальна пенсія становить 1 247 гривень, а протягом наступного року вона поетапно збільшиться до 1 373 грн. При цьому прожитковий мінімум становитиме до кінця року 1 700 грн.

Зарплата для вчителів і лікарів

З 1 січня 2017 року посадові оклади вчителів підвищаться на два тарифних розряди – тобто, на 50%. Таке рішення прийняв Кабінет міністрів України.

Таким чином, зарплата вчителя вищої категорії, якого не віднесуть до 12-го, а до 14-го розряду, з 1 січня складе від 5266 грн до 6841 грн. Вчителі без категорії будуть отримувати від 3960 грн до 4853 грн.

До того ж, зросте зарплата лікарів – на 30%. Іншим бюджетникам підвищать зарплату на суму до 30%.

Студенти без стипендій

Це, мабуть, одне з найбільш обговорюваних і спірних нововведень 2017 року. Вже з 1 січня 2017 року суттєво скоротиться число отримувачів стипендій, але при цьому розмір стипендії зросте. Так, якщо зараз студенти отримують мінімум 840 грн, то з Нового року стануть отримувати 1 100 грн (а підвищена стипендія становитиме 1 600 грн, тобто, як прожитковий мінімум).

Але зате тепер допомогу від держави отримають максимум 40% студентів (за рейтинговою системою), а не дві третини, як зараз. Крім того, Мінфін наполягає, щоб до 2019 року поступово зменшити кількість стипендіатів до 15%.

Читайте також: Українка вижила у кривавому теракті в Стамбулі та розповіла про страшну ніч (відео)