З 1 січня 2019 року нарахована зарплата не може бути меншою за 4173 гривень

З 1 січня 2019 року заробітна плата не може нараховуватися основному працівнику у розмірі меншому за 4 173 грн за відпрацьований повний місяць.

ДФС у Хмельницькій області звертає увагу роботодавців, що Конституція України гарантує виплату заробітної плати найманим працівникам на рівні не менше законодавчо встановленого мінімуму.

Розмір мінімальної заробітної плати визначено Законом «Про Державний бюджет на 2019 рік», який набере чинності 1 січня 2019 року.

Так, мінімальна зарплата на 1 січня 2019 року становитиме:

– у місячному розмірі – 4 173 грн;

– у погодинному розмірі − 25,13 гривень.

Отже, з 1 січня 2019 року роботодавцем заробітна плата не може нараховуватися жодному найманому працівнику менше 4 173 грн за відпрацьований повний місяць.

Звертаємо увагу, що вищевказана законодавча норма обов’язкова для виконання як юридичним особам, так і фізичним особам – роботодавцям.

Роботодавець зобов’язаний щомісяця нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше встановленого законодавством розміру, який може складатися з окладу, премій, надбавок та інших постійних доплат.

За недотримання вищезазначених вимог законодавства про працю роботодавці несуть фінансову та адміністративну відповідальність.

Довідково

Відповідно до ст. 265 КЗпП фінансова відповідальність за кожного працівника при недотриманні мінімальних державних гарантій в оплаті праці складає 10 мінімальних зарплат. У 2019 році штраф буде становити 41730 грн.

Нагадуємо, за ч. 5 ст. 3-1 Закону про оплату праці у разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна зарплата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.