На Львівщині розгорівся скандал через смерть породіллі

Породіллю врятувати не вдалося. Подробиць операції лікарі не розголошують. Стан дівчинки стабільний

На Львівщині породілля померла під час кесаревого розтину. Сиротами залишилися троє дітей.  У Жидачівську центральну районну лікарню 28-річна жінка потрапила згідно з планом пологів. Кесарів розтин медики запланували заздалегідь. Протипоказань на операцію у породіллі не було, кажуть медики.



Пологи приймала лікар із 30-річним досвідом, передають “Подробности”.

“Сам кесарів розтин пройшов дуже добре. Витягнули дитинку живу, як звичайно”, – говорить Елеонора Потерейко, акушер-гінеколог Жидачівської центральної районної лікарні. Народилася здорова дівчинка. Вагою 3,5 кілограми, кажуть медики. А ось породіллю врятувати не вдалося. Подробиць операції лікарі не розголошують.

“А коли ви зрозуміли, що жінці стало зле? – Жінці не було зле! До операції жінці не було зле! Це я не можу вам сказати, це було в руках реаніматологів”, – запевняє Елеонора Потерейко, акушер-гінеколог Жидачівської центральної районної лікарні.

У Львівському обласному департаменті охорони здоров’я попередньо назвали причину смерті породіллі.  “Результатів немає. Я маю попередній висновок патологоанатомічного розтину, дуже попередній. Це той, який дає право на поховання, де написано: причиною смерті є ускладнення від анестезії”, – повідомила Ірина Микичак, директор Департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації. На роботі лікаря-анастезіолога немає. Колеги-медики кажуть, у нього сьогодні вихідний. Говорити про трагедію відмовляються. Пізніше з’ясувалося, що лікар-анастезіолог написав заяву на звільнення. У документі вказано: за згодою сторін. Жодних пояснень він не дає. Телефон вимкнув. Разом з ним заяву написав і головний лікар Жидачівської лікарні. “Конкретно я не можу говорити зараз, тому що буде наказ на службове розслідування. Був розтин, патологічний розтин, будуть відповідні висновки і висновки, хто винен”, – запевняє Михайло Майданський, заступник директора з медичного обслуговування населення Жидачівської центральної районної лікарні. У поліцію із заявою про смерть породіллі ніхто не звертався. Проте правоохоронці все ж дізналися про загибель і відкрили відповідне кримінальне провадження. Тим часом новонароджене немовля під наглядом львівських медиків у реанімації. Стан дівчинки стабільний. Після повного одужання долею дитини займуться соціальні служби.