В Україну прийшла нова афера: крадуть номери, соцмережі та рахунки

На ваш номер за декілька днів надходять десятки дзвінків із різних номерів. Нібито звертаються за неіснуючим оголошенням або просто “помиляються”. Комусь ви передзвонюєте, якісь дзвінки залишаються без відповіді. А через декілька годин ваша сім-картка заблокована, акаунти в соціальних мережах зламані, а з банківського рахунку зникли всі гроші.

Про нову схему шахрайства розповіли в прес-службі поліції. Зловмисники телефонують оператору, називають номер телефону “жертви” і кажуть, що втратили телефон із карткою. Називають співробітнику компанії останні контакти.



Після цього ваш номер опиняється “у руках” злочинців. За його допомогою можуть зламати пошту, акаунти в соціальних мережах і навіть банківський рахунок.
Покупців таких баз умовно можна поділити на дві групи. Перша – маркетологи. Вони займаються СМС-розсилками. У таких СМС найчастіше інформують про акції, розіграші, спеціальні пропозиції. Якщо магазин, який проводить розіграш, розташований у Києві, за 5 коп. можна купити тисячі номерів жителів столиці.

Друга група – ті, хто використовує інформацію для більшої наживи. Шахраї, які телефонують вам із інформацією про “блокування рахунку”, або переконують, що ваш родич порушив закон і потрібно заплатити хабар, також найчастіше черпають інформацію із відкритих джерел. Один із способів шахрайства детальніше розглянемо в цьому матеріалі.

Завдання шахрая, який купив ваш номер телефону – домогтися вашого дзвінка. Якщо співробітник мобільного оператора, перед відновленням номера телефону, запитає, куди ви телефонували, шахрай із легкістю зможе назвати його. Але тільки за умови, що ви “клюнули” на вудку і передзвонили.