Псалом 90: Йoго надзвичайна сила відкривається лише тoді, коли читають 40 разів

На жаль, люди звертаються до віри частіше лише під час життєвих складнощів. Багато хто знає, що дуже допомагає у життєвих труднощах псалом 90. Але його велика сила відкривається лише тоді, коли його читають 40 разів. А в чому сенс цього заходу? Навіщо повторювати один і той же текст? Давайте розберемося. Адже будь-хто може опинитися віч-на-віч з такими випробуваннями, що доведеться сподіватися тільки на допомогу Господа.

Поради священнослужителів

Знаєте, молитва вважається особливим працею віруючої людини. Це робота його душі.



Як кажуть, не хлібом єдиним. Суть цього виразу дуже глибока. Будь-яка людина зобов’язана розвивати свій дух, невпинно трудитися для того, щоб засвоїти заповіді Господні. Адже від народження вони не даються. Їх слід вивчати, осмислювати, порівнюючи свою поведінку з тим еталоном, що дав нам Христос.

Звичайно, для цих цілей застосовується безліч текстів. Але проти спокус і гріховних бажань найкраще допомагає псалом 90. Текст молитви, для чого читають його, а також суть цього дійства добре роз’яснив Феофан Затворник. Цей Святий запевняв, що вірші (псалми) необхідно заучувати. І робиться це не заради марнославства. Навпаки. Коли віруючий працює з Писанням, він його осмислює, постійно знаходить все нові грані закладених там думок і почуттів.

Від сумнівів і гнівливості теж застосовується псалом 90 для чого читають його до тієї пори, поки не заспокояться гріховні почуття в душі. Але не просто шепотіти вірш треба, а думати над змістом постійно. Так людина занурюється в світ праведності, під крило Господнє.

Псалом 90: для чого читають 40 разів

Ви пам’ятаєте, з чого ми почали? У Євангелії від Луки йдеться, що вірш цей потрібен для захисту від спокус. Вони у всіх свої. Але будь-яка людина розуміє, коли відхиляється від істинного шляху. Його почуття перебувають у безладді, спокій покидає душу. Думки розгублені або потрапляють в полон дгявольських спокус. На інших такий бідолаха дивиться не як на братів у Христі, а як на ворогів, звинувачуючи у власних неприємності. Ось тут і потрібен псалом 90. Для чого читають (російською в тому числі), ми вже розібрали: суть вірша в тому, щоб відчути зв’язок з Господом, його заступництво і добру захист. Зрозуміло, що для цього потрібен час. От і придумали читати псалом сорок разів. Поки вдумивается людина в сенс віршів, його сумніви розвіюються, а віра в Господа оживає в душі.

Псалом 90: для чого читають

Відгуки віруючих говорять про серйозну роботу, яка необхідна для досягнення результату. І проводити її слід постійно. Краще вивчити текст і згадувати про нього всякий раз, як в голову лізуть дурні думки, ніж спохвативаться, коли вже біда на порозі. Той же Феофан Затворник, коли говорив про 90 псалмі, радив людям його читати скрізь. У наш час ніхто ж не заборонить текст шепотіти в метро або по дорозі на роботу. Для цього його тільки вивчити треба. А потім і час в дорозі, виявляється, з користю можна провести. Коли людина прочитає текст 40 разів, лише тоді відкриє його чудодійну силу.

Як сприймати 90 псалом

Наведемо кілька рекомендацій за змістом тексту. Якщо його уважно і вдумливо прочитати, то стане зрозуміло, що він просякнутий добротою, життєстверджуючими ідеями. Страх, що природно виникає у людини, що спостерігає сучасні події, повинен розвіятися як дим. Основна фраза: «Господь – надія моя». Навіщо ж переживати і боятися, якщо все відбувається з волі Його. А доброта і любов до людей Господа не піддаються сумніву. Це кожен відчуває протягом усього свого життя.

Хоча, на жаль, з таким висновком не всі погоджуються. Суть їх аргументів, однак, неглибокою і суто егоїстична. А варто лише спробувати вникнути в слова, як виявляється, що немає спокус, з якими людина не може впоратися, і гріха, від якого не зможе відмовитися. На все здатний той, у кого Господь у серці. А домогтися такого стану і допомагає описуваний псалом і інші стародавні біблійні тексти.