ТОП-10 способів для тернопільських педагогів виміряти розуміння учнів

Оцінювання знань учнів прирівнюють до тестування автомобілів, коли правильно зібрані дані дають змогу передбачити можливість руху. Тернопільські педагоги, які готують таку перевірку, повинні розуміти її мету. Адже учні можуть вивчити не те, що від них очікують; вивчити потрібний матеріал, але не зуміти вдало продемонструвати його під час оцінювання або ж провалити вивчення повністю.

ТОП-10 способів виміряти розуміння учнів пропонує науковець Террі Хейк.

1. Оцінювання на основі критеріїв

Таким чином викладач оцінює успішність учня щодо чіткої мети.

2. Стандартизовані оцінювання

Стандартизоване оцінювання містить елементи, які є однаковими для всіх. Перевага полягає в тому, що стандартизація гарантує, що всі учні «зважуються» однаково.

3.



Персоналізоване оцінювання

Незважаючи на те, що це необов’язково – мати різні види оцінок, вони відображають індивідуальні причини для оцінювання, що є необхідним для конкретного учня.

4. Попереднє оцінювання

Попереднє оцінювання – це будь-який вид оцінки, аналізу або вимірювання розуміння студента, що відбувається до початку процесу викладання/навчання.

Мета – це допомога в плануванні уроків і заходів, перегляд карт навчальної програми, створення індивідуальних шляхів навчання для окремих студентів, допомога в інформуванні стратегій групування, планування майбутніх оцінок тощо.

5. Формативне оцінювання

Формативне оцінювання зазвичай відбувається під час викладання та навчання, хоча це не так просто і краще задуматися про формувальну оцінку – вважати, що вона надає дані для формування та інформування викладання та навчання на постійній основі. Загальним прикладом формувальної оцінки є вікторина. Типи вікторин: поп-вікторини, заплановані вікторини, часові вікторини тощо.

Цей вид також можна розглядати як «діагностичну оцінку». Вимірювання розуміння проводять для кращого створення майбутнього навчального досвіду.

6. Тимчасова оцінка

Тимчасові оцінки можуть поєднуватися з іншими формами – тимчасовим проектом або тимчасовим есе. Ідея полягає в тому, що обмеження часу формує сферу тесту і продуктивність студента.

7. Непряме оцінювання

Невиконані оцінки є менш поширеними, ніж тимчасові оцінки. Вони приховані і не оголошені, що інтригують і перевіряють учнів.

8. Відкрита оцінка

На відміну від тимчасової, відкрита оцінка зазвичай розробляється для того, щоб продемонструвати знання, навички та компетенції. Через відкриту оцінку автономія учня, творчість та самоефективність відіграють більшу роль у їхній діяльності.

У зв’язку з характером цього підходу, мислення учня має вирішальне значення. Без впевненості, власності і чіткого уявлення про те, як і що вони можуть продемонструвати, учні можуть відчувати себе невпевненими – і, що гірше, можуть не показати «те, що вони знають» і дезінформувати майбутнє планування навчального досвіду через цей «провал».

Навчальна суміш є прикладом відкритої оцінки.

9. Оцінка на основі гри

Оцінка на основі ігрової діяльності часто заснована на технології (наприклад, відеоігри). Така оцінка є ефективною в межах певного набору правил, і визначає, що учень знає і що може з цим зробити.

10. Групова оцінка

Групова оцінка – це те, що вона може бути – оцінка, зроблена в групі з різними ролями та відповідальністю. Очевидно, що завдання такого проекту полягає в тому, щоб оцінити соціальну динаміку.

Різні форми оцінювання для вимірювання взаєморозуміння дає тестування. Більше про це – на teachthought.com.

Джерело.