В Україні зростання цін на електроенергію відкладається. Чи надовго?

21 грудня 2018 року НКРЕКП ухвалило Постанову №2010 «Про внесення змін до Тарифів на електроенергію, що відпускається населенню, з 01 березня 2017 року».

Відповідно до неї, у тексті документа було змінено наступне:

1) у пункті 1:
підпункти 1.1-1.3 та 1.5 після слова «Населенню» доповнити словами та символами «(побутовим споживачам)»;
підпункт 1.6 після слова «населення» доповнити словами та символами «(побутові споживачі)»;
2) примітку виключити.
2. Ця постанова набирає чинності з 01 січня 2019 року, але не раніше дня, наступного за днем її опублікування в офіційному друкованому виданні – газеті «Урядовий кур’єр».

Ці, здавалося б малозначущі текстові зміни, могли суттєво вплинути на кишені тих українців, котрим випало долею проживати у багатоквартирних будинках.

В результаті, постачальники електричної енергії отримували право вимагати з ОСББ, ЖБК передплату у розмірі 100% від заявлених обсягів споживання електричної енергії, ціна якої буде вираховуватись за формулою, що включає фактичну ціну купівлі на оптовому ринку, плюс витрати на розподіл, плюс додаткові витрати постачальника. Тобто ціна електричної енергії на утримання багатоквартирних будинків буде значно вищою, від тарифів для населення.

Постанова НКРЕП викликала обурення в суспільстві, зокрема серед депутатів місцевих рад. Так, 9 січня у Хмельницькій області Кам’янець-Подільська міська рада ухвалила внесений фракцією ВО «Свобода» проект звернення до уряду з вимогою скасувати горезвісну постанову.

Ми, депутати Кам’янець-Подільської міської ради, вважаємо, що в діях НКРЕКП відсутня логіка, оскільки усі технічні витрати щодо утримання багатоквартирних будинків пов’язані саме із побутовими потребами мешканців даних будинків та сплачуються безпосередньо за їх рахунок. В умовах тотального росту тарифів на енергоносії, що лягають непосильним фінансовим тягарем на населення, на фоні економічної кризи, тотального зубожіння людей, різкого падіння платоспроможності, вказані дії НКРЕКП є неприпустимі та спрямованими виключно на обслуговування олігархів, яким належать електропостачальні потужності України. При цьому є відомим той факт, що більше половини обленерго контролюються російським бізнесом.



– йдеться у зверненні.

Також депутати закликали Кабінет Міністрів України закріпити на законодавчому рівні технічні витрати на утримання багатоквартирних будинків, як побутові витрати мешканців цих будинків.

В інтересах гарантування національної безпеки, Уряд України має унеможливити ситуацію, за якої російські олігархи контролюють більшу частину української електромережі, – наголосив голова фракції ВО «Свобода в Кам’янець-Подільській міській раді юрист Михайло Посітко.

11 січня стало відомо, що НКРЕП ухвалила скасувати свою власну постанову від 21 грудня.

Беручи до уваги, що вказані зміни в нормативно-правій базі зачіпають соціально-економічні інтереси окремих груп побутових споживачів (населення), НКРЕКП було проведено нараду з представниками ОСББ, на якій було детально опрацьовано зазначене питання з урахуванням вимог чинного законодавства, – йдеться в обгрунтуванні нової Постанови.

Таким чином чергове зростання цін на електроенергію для відкладається. Поки що. Однак градус недовіри суспільства до влади може таки зрости.