“Можуть позбавити виплат”: Українців попередили про нюанс із монетизацією субсидій

Механізм монетизації субсидій в Україні залишився складним – у разі збоїв у процесі виплат у людей можуть з’явиться борги, через що їх можуть позбавити субсидій.

“Нині постачальники послуг отримують дані від споживачів, відправляють їх до Мінсоцполітики, де швидко повинні розрахувати суму субсидій для 5 млн господарств, подати дані до Мінфіну, отримати гроші, перерахувати їх на 5 млн рахунків в “Ощадбанку”, потім банк розрахується з постачальниками”, – заявив консультант з питань соцзахисту населення Інституту місцевого розвитку Антон Левицький у коментарі “Сегодня”.

“Все це повинно працювати, як годинник, адже через збої у людей з’являться борги, їх можуть позбавити субсидій, потім доведеться довго доводити свою правоту”, – додав експерт.

За його словами, фахівці пропонували спростити механізм монетизації виплат: нараховувати субсидії по середньому споживанню послуг для кожного одержувача, а після закінчення опалювального сезону коригувати їх за фактом.

“Перші підсумки будуть не раніше ніж через місяць, але те, що влада обіцяє видати грошима усе заощаджене, радує”, – резюмував незалежний експерт Андрій Никончук.

Джерело.