20 січня – Івана Хрестителя: традиції, обряди та прикмети

20 січня відзначають свято Івана Хрестителя, того, хто здійснив таїнство Хрещення Ісуса Христа. У цей день раніше проводилися обряди сватання, а також влаштовувалися весілля. Зі свята Водохреща можна було не обмежувати себе в їжі.

У народі кажуть: “Іван Предтеча бере свята на плечі”, оскільки завершується цикл Різдвяних свят. За народним календарем дата отримала назву Іван Бражник, зимовий м’ясоїд або ледачий день.

Що сьогодні можна сміливо робити, то це хрестити дитину. 19 і 20 січня – найкращі дати в році для проведення такого обряду. У народі кажуть, що в день Івана Хрестителя сам святий стоїть поруч з немовлям при хрещенні.

У Святому Письмі сказано, що саме Іоанн був останнім біблійним пророком, який передбачив прихід Ісуса Христа (Месії).



Він же займався тим, що здійснював ритуальне очищення водою (хрещення), а також закликав людей до покаяння. Йому самому довелося здійснити обряд хрещення Ісуса Христа у водах ріки Йордан.

У народі кажуть, що 20 січня натщесерце обов’язково треба випити водохресну воду для того, щоб на весь майбутній рік запастися міцним здоров’ям.

Ті, хто тримають худобу, повинні сьогодні нагодувати її хлібом, сіллю і навіть пригостити млинцями. Вірили, що за рахунок такого обряду тварини весь рік будуть здорові і добре розплодяться.

На Івана Хрестителя заборонена будь-яка важка робота по господарству. В основному сьогодні народ влаштовував посиденьки, за що 20 січня і прозвали ледачим днем.

Народні прикмети на 20 січня:

1. Якщо з цього дня цілий тиждень стоять морози, значить, незабаром можна чекати відлиги.

2. Якщо в цей день – повний місяць, то навесні буде сильна повінь, і річки вийдуть з берегів.

3. Заметіль 20 січня – до вітрів і снігу на Масляну.

4. Якщо в цей день іде дощ, або ж стоїть туман, значить, буде багатий урожай хліба.

5. Ясний день 20 січня пророкує посушливу погоду влітку.