В селищі на Тернопільщині назріває справжня революція

Селище Коропець Монастириського району, що на Тернопільщині, — на порозі великих змін. Громада повстала проти голови селищної ради, який, стверджують місцеві активісти, не достойний обіймати увірену йому посаду, адже «замішаний» у махінаціях з грошима… та й не тільки.

Про це на своїй сторінці в мережі «Фейсбук» розповідає адвокат Андрій Кавчук. За його словами, у Коропці свавілля «місцевих князьків» досягає апогею. Чого тільки варті події останніх років, які стосуються голови Коропецької селищної ради Володимира Мельника.

«2015 рік – голова Коропецької селищної ради Володимир Мельник за рішенням суду визнаний винним за корупційний злочин, отримує 3 роки позбавлення волі, з відстрочкою виконання на 1 рік (умовно) і 1 рік – обмеження займати посади в місцевих радах. Після вироку мав бути відсторонений з посади, але залишився на ній.

Жовтень 2015 – маючи непогашену судимість йде кандидатом на вибори селищного голови вже ОТГ, чого не мав права робити за рішенням суду, і обирається знову.

2016 – по голові Мельнику В. порушено чергове кримінальне провадження щодо невиконання рішення суду, але справа була закрита і до суду не потрапила.

2018 рік – голова за «дивних обставин» по має рішення про призначення собі зарплати в розмірі більше 20 000 грн, що для такого селища насправді великі кошти, і виплату собі матеріальної допомоги в 17 000 грн.

2019 рік – ігнорує збори громади, вимоги активістів щодо оприлюднення документів та інформації, зокрема по тих рішеннях, що приймаються радою, бюджету і витратах.

Коропець розташований в надзвичайно красивому місці, на Дністрі, і має чудовий потенціал для розвитку зеленого туризму, рекреації.



Бюджет селища на 2019 рік – більше 22 млн. 500 тис. грн, але куди ці кошти витрачаються невідомо!», — пише Андрій Кавчук.

Поряд з тим, у спільноті «Коропець-ІНФО» повідомляється, що 17 січня відбулися збори громади Коропця, на які прийшли більше сотні жителів смт. та окремі депутати. Головним питанням та приводом для зустрічі стала ініціатива про скликання позачергової сесії Коропецької селищної ради та включення до її порядку денного питання про дострокове припинення повноважень голови Коропецької ОТГ.

«17 січня ми подали звернення в селищну раду, голова має два тижні, щоб скликати раду, якщо ні – тоді громада і депутати беруть ініціативу в свої руки. Також отримали дуже цікаву і корисну інформацію від секретарки ради щодо рішень по виплати матеріальної допомоги і величезної зарплати голові. Виявляється причиною «дивних рішень» є помилки, яких допустились і голова, і секретар ради, тож постає питання про відповідність їх посадам, що вони обіймають?! Вона помилково не поміняла шапку, Він помилково підписав і поставив печатку!

Щодо мера з’ясувались цікаві факти про його кримінальне минуле, вирок суду про притягнення до кримінальної відповідальності за 2015 рік, за яким він не мав права ані балотуватись на посаду голови селищної ради, ані бути обраним, оскільки мав непогашену судимість. Після обрання на посаду в жовтні 2015 року по ньому вдруге було відкрите кримінальне провадження, яке за “дивних обставин” було закрите», — пише жителька смт. Коропець Світлана Дрозд.

Вже зараз від імені громади підготовлено документи і розпочата робота із відновлення провадження по кримінальних справах щодо Володимира Мельника. Також Монастириська поліція розпочала перевірку і опитування депутатів щодо “плутаних рішень” за листопад і грудень 2018 року про виплату голові матеріальної допомоги і призначення величезної зарплати.

Громада ж Коропця, яка раніше не особливо вникала у бюджетні справи, почала активно цікавитися цими питаннями, завдяки чому на поверхню почали спливати нові цікаві і досі невідомі факти щодо грошових оборудків. Тож люди беруть ініціативу в свої руки, на місцях формуючи свідому і самодостатню громаду, яка має бути основою державного устрою України.

Детальніше про розвиток подій у Коропці читайте згодом на сайті «Тернополяни».

Джерело.